Svi za Milu: Marin Rončević objavio, na njegovom računu je 22.940.381 kuna, na deviznom računu 57.645 eura… novac još pristiže

Danas će se znati koliko je točno novca prikupljeno za dvogodišnju Milu Rončević, koja se u riječkoj bolnici liječi od rijetkog oblika leukemije. Naime, tijekom vikenda mnoge uplate donacija pojedinaca i tvrtki nisu bile proknjižene, ali jasno je da se Hrvatska ujedinila u namjeri da se prikupi 3 milijuna dolara, koliko je potrebno za liječenje.

Na mom računu je 22.940.381 kunu, na deviznom računu imamo 57.645 eura, 441,96 dolara, i brojnih drugih valuta, rekao je Rončević, dodavši da tome treba pridodati još iznos prikupljen u Zakladi Nora Šitum.

Ono što se desilo za spas male Mile bio je moment koji je promijenio svijest cijelog naroda. Ovo se pretvorilo u jedan nadnacionalni projekt, rekao je na početku konferencije za medije otac malene Mile, Marin Rončević.

Nitko nije imao pojma u što će se ovo pretvoriti, rekao je Rončević.

Postojala je mogućnost da ona neće biti uključena u eksperimentalno liječenje, ali oni su zbog pritiska javnosti i profesora Dragana Primorca bili prisiljeni da je uzmu na liječenje, rekao je Rončević, zahvalivši se i profesoru Ivanu Đikiću, koji je također lobirao za liječenje djevojčice.

Za slučaj da se stvarno ne uspije iskomunicirati najbolja moguća odluka iz Philadelphije, napravili smo odmah opciju gdje postoji eksperimentalna studija u Švicarskoj, koji u ovom trenutku provode kliničku studiju i koji će do kraja dana nama ponuditi odgovor koji nam možda nudi B varijantu, rekao je Rončević.

Đana Atanasovska rekla je da je na račun Zaklade Nora Šitum pristiglo 3.538.400 kuna i taj iznos iz minute u minutu raste.

Podsjetimo, stanje sredstava skupljenih za pomoć Mili, kao i uputstva kako možete sami pomoći, pogledajte na stranici www.lifeformila.com

Šum u komunikaciji

Dogodio se šum u komunikaciji, s obzirom na pritisak koji smo izvršili na kliniku, ovaj iznos je njima načelno beznačajan i oni u svom programu liječenja ne žele i ne smiju izlaziti s detaljnim planom liječenja dok im se ne uplati taj iznos, rekao je otac, dodavši da im je iz klinike prigovoreno javno iznošenje iznosa liječenja.

Čovjek koji je eminentan stručnjak reagirao je suzdržanim mailom i mi smo se šokirali. Čovjek s osobnog maila nije htio garantirati nikome ništa, rekao je Rončević, dodavši da je razgovarao i s profesorom Draganom Primorcem, koji mu je objasnio da je takav način komunikacije uobičajen.

“Primorac nam je rekao da je to nužan način komunikacije i da će oni za liječenje našeg djeteta učiniti apsolutno sve što je moguće, međutim, ne žele prejudicirati i davati nepotvrđene informacije”, rekao je Rončević.

“Bili smo prisiljeni tražiti varijantu B, zbog straha. Nama je od njih trebala nekakva sigurnost da će oni učiniti sve, jer smo odgovorni i prema djetetu i prema ljudima koji su nam dali novac”, rekao je Rončević, dodavši da će se bolnica do 21 sat javiti s konačnim zaključcima te da će prema njima obitelj malene Mile reagirati.

“Za sutra imamo rezerviran let, ali nije plaćen i neće biti do 21, dok ne dobijemo informacije od bolnice”, rekao je otac.

“Mi moramo biti spremni na put, nemamo drugog izbora. Mi ne očekujemo u ovom trenutku, jer oni se vrlo štite, očito i svoje znanje i sve ostalo. Rekli su da je vrlo neuobičajeno da izlaze s planom liječenja dok ga nisu postavili na osnovu egzaktne dijagnostike koju će sami napraviti. Pretrage i načini na koji se izvode pretrage nisu identični onima koji su ovdje napravljeni. Oni su vrlo oprezni, oni vrlo paze što pišu i rekli su jasno da nije uobičajeno izlaziti unaprijed s planom liječenja na temelju nekoliko papira, već da oni svoj plan liječenja iznose tek na temelju nalaza koje će oni napraviti tamo”, rekla je Milina majka, Sanja Matijević Rončević.

“Drugo, što se tiče transparentnosti, tu su jako oprezni. Puno računaju. Ne znam zašto, ali u to ne možemo ulaziti. Oni neće dijete preuzeti u bolnicu za 3 milijuna eura pa je liječiti kemoterapijom, oni će učiniti sve što mogu, a znamo da su njihove mogućnosti velike. Teško nam je izlaziti s preciznim informacijama, jer ih nemamo i ne možemo ih imati”, rekla je majka djevojčice, prenosi N1.

Đikić o troškovima liječenja male Mile: Izgleda javnosti jako, jako skup, ali to su realni troškovi medicinskog tretmana

Facebook Komentari