Đikić o troškovima liječenja male Mile: Izgleda javnosti jako, jako skup, ali to su realni troškovi medicinskog tretmana

HRT
Ad

18 milijuna kuna! Čini se nepravedno da o iznosu od kojeg vam se zavrti u glavi ovisi nečiji život. Kad se zna da se radi o životu malenog djeteta – nepravda se čini još i većom.

Dok traje akcija za malenu Milu, s pravom se pitamo kakav je to lijek i zašto su oni koji ga imaju odredili da vrijedi toliko milijuna, piše RTL.

Većina onih koji su pomogli i pomažu, Milu znaju samo s fotografije. Znaju i da joj za život treba nezamislivo veliki novac, no ne znaju zašto njezin lijek mora koštati baš tako puno.

18 milijuna kuna za spas djeteta, objašnjava naš poznati znanstvenik Ivan Đikić, čini se doista previše, no cijena nije napuhana.

“Javnost mora znati da se ne radi o samo jednom lijeku ili o grupi lijekova. Radi se o cjelogodišnjem tretmanu, postupku. I u tom postupku oni uključuju ne samo ostanak pacijenta po godinu dana u bolnici, u vrlo skupim uvjetima i vrlo restriktivnim, zaštitnim uvjetima za pacijenta, nego i sve dijagnostičke metode koje su individualne, cjelokupni terapijski postupak, uključujući i transplantaciju i sve to košta. I taj trošak izgleda javnosti jako, jako skup, ali to su realni troškovi medicinskog tretmana, koji bi bio vrlo sličan i u Europi, preko 2 milijuna eura sigurno!”, pojasnio je Đikić, profesor MF Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

Đikić puno nade polaže u liječnike philaphedijske dječje bolnice, no kako je riječ o eksperimentalnoj terapiji zdravstveno osiguranje ne pokriva ni jedan trošak. Odobrilo je pretragu međunarodnog registra matičnih stanica, gdje su pronađena tri donora.

No i Đikić i još jedan hrvatski znanstvenik s američkom adresom tvrde – hrvatsko zdravstvo mora moći napraviti više.

“Hrvatska već danas ima dovoljno znanja, kapaciteta i mjesta, gdje u konačnici i terapija kimeričkim antigesknim receptorima se apsolutno mora primijeniti i početi koristiti i ovo je sad jedna faza koja nas sve mora probuditi i shvatiti da u konačnici naš zdravstveni sustav mora početi ovisiti o nama samima”, kazao je za RTL Danas Dragan Primorac.

Facebook Komentari