21.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Predsjednica Slovačke gorljiva je braniteljica pobačaja i LGBT prava

Predsjednica Slovačke gorljiva je braniteljica pobačaja i LGBT prava

Slovačka je dobila prvu predsjednicu u svojoj povijesti. Liberalna odvjetnica Zuzana Čaputova pobijedila je s 40 i pol posto glasova onih koji su izišli na izbore.

Slovačka Erin Brockovich, kako je neki zovu jer se suprotstavljala moćnicima u svom rodnom gradu u slučaju deponija, gorljiva je braniteljica pobačaja i prava LGBT zajednice, zbog čega Čaputovu kritiziraju crkva i ostale konzervativne skupine.

Za ovu 45-godišnju odvjetnicu ne može se reći da je u bitku krenula nespremna, upravo suprotno. Svoj govor počela je zahvaljujući biračima na slovačkom i jezicima nacionalnih manjina – mađarskom, češkom, romskom i rusinskom.

“Zahvaljujem svojoj obitelji i svom timu. Prihvaćam izazov s velikom skromnošću i svijesti da je ovo golema odgovornost. Hvala svima koji ste bili uz mene i obećavam da ću ostati uz vas”, kazala je Čaputova.

Nije odnijela nadmoćnu pobjedu, no sve ankete su naglasile da su za građane ovi izbori važni jer će pokazati borbu između autokracije i korupcije protiv demokracije i pravne države.

“Moguće je boriti se imajući vlastiti politički stav, a da se čovjek ne zalijeće u populizam. Moguće je govoriti istinu bez agresivnih riječi i osobnih napada”, naglasila je slovačka predsjednica.

Svoju najveću borbu vodila je u jeku porasta konzervativizma i desne struje u Europi pa se tako nije ustručavala reći da podržava pravo na legalizaciju istospolnih brakova, kao i mogućnost da homoseksualni parovi posvoje djecu.

“Nakon mnogih drugih slučajeva shvatila sam da će dobro u Slovačkoj prevladati samo ako je pristojnih i dobrih ljudi u Slovačkoj što više”, dodala je.

52-godišnji Maroš Šefčović bio je njezin glavni protukandidat, no potpredsjednik Europske komisije izgubio je bitku za mandat.

Iako ovlasti predsjednika u Slovačkoj ne omogućuju veliku autonomiju, pozicija je vrlo važna – dodjeljuje mandate kako vladi tako i sucima.

“Mislim da u Slovačkoj ima nade”, optimistična je novoizabrana predsjednica.

Čaputova koja je sudjelovala u prosvjedima nakon ubojstva slovačkog novinara, a koji su poljuljali tadašnju vlast, odmah nakon pobjede položila je svijeće njemu u čast kao simbol početka svojeg mandata, javlja RTL.

Najnovije

Još iz rubrike