MVEP se javio povodom neistinitih i neutemeljenih navoda iz izjave ministra vanjskih poslova Slovenije

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske izražava iznenađenje s neistinitim i pravno neutemeljenim navodima iz izjave za medije ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Mire Cerara od 27. ožujka 2019. godine, vezane za događanja ispred Savudrijske vale dana 24. ožujka 2019. godine, kojom prigodom je navedeno da je hrvatsko policijsko plovilo duboko ušlo u slovensko teritorijalno more i opravdalo to pokvarenom navigacijom.

Ministarstvo sve te navode u cijelosti odbacuje. Ujedno se napominje da događanja od 24. ožujka 2019. godine ni po čemu ne treba izdvajati. Riječ je bila o rutinskoj i svakodnevnoj plovidbi i provođenju policijske kontrole hrvatske policije u hrvatskom teritorijalnom moru, u i ispred Savudrijske vale, kao i o nezakonitoj plovidbi slovenskog policijskog plovila u hrvatskom teritorijalnom moru.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ukazuje kako je 28. ožujka 2019. godine zaprimilo najavljenu diplomatsku notu slovenskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se navedeni događaj, kao ni navodi iz izjave slovenskog ministra vanjskih poslova, uopće ne spominju, a kamoli argumentirano opisuju. Slovenskom se notom odgovara na raniju notu hrvatske strane i ponavlja općenite, pravno neutemeljene teze o navodnim povredama, na koju će notu Ministarstvo odgovoriti.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe kako nema nikakvog razloga za podizanjem napetosti i neodmjerenim i neistinitim izjavama te podsjeća da je slovenska strana više puta pozivana na nastavak bilateralnog dijaloga oko konačnog utvrđivanja zajedničke državne granice, priopćilo je ministarstvo.

Facebook Komentari