Panenić: Sada vode obračuni između HDZ-a i IDS-a o tome čija je odgovornost za Uljanik

Ad

Bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić komentirao je za N1 televiziju situaciju u Uljaniku.

Na pitanje čija je odgovornost za situaciju u Uljaniku najveća Panenić kaže kako je očito da se sada vode obračuni između HDZ-a i IDS-a o tome čija je odgovornost.

“Nemojmo zaboraviti da je ključnu ulogu u restrukturiranju imala vlada Zorana Milanovića. Svaka vlada koja je bila je u nečemu sudjelovala. Istražnim povjerenstvom treba utvrditi tko je pridonio da dođe do ovakvog do ovakvog kraha sustava Uljanika”, rekao je Panenić podsjećajući da je upravo za vrijeme Milanovićeve vlade došlo do završetka privatizacije i restrukturiranja tri brodogradilišta.

O tome da je vlada Tihomira Oreškovića u kojoj je sjedio i on izdala jamstva od kojih se 10 posto trošilo nenamjenski kaže: “Problem je ta riječ nenamjenski. Normalna je praksa da vlade daju jamstva. Ministarstvo financija je nadležno da provjeri poslovanje i sklopi ugovor. to je bilo prije, bilo je u mojoj vladi i sada u Vladi Andreja Plenkovića. Zašto su se lažirali financijski izvještaji, to je pitanje na koje treba odgovoriti.”

Je li i on odgovoran za nastalu situaciju?

“Svi ministri koji su sudjelovali u nekoj vladi su to potvrdili. Mogao sam biti u zabludi, ali zar bih ja trebao sumnjati ako se prezentira da su svi financijski pokazatelji dobri?”, pita se.

“Tada su financijski pokazatelji bili u redu, ono što nam je prezentirano. U 2018. je tek iskazan onaj veliki gubitak i tek se onda krenulo u istraživanje”, kaže Panenić.

Što se tiče sudbine brodogradilišta, kaže da o njoj mogu odlučiti samo dobavljači.

“Ako država krene rješavati to, opet će završiti na neslavan način”, zaključuje.

Facebook Komentari