Otkrivena skupina koja je sređivala više mirovine za mito od 1000 do 2000 eura

Sumnja se da je 61-godišnjakinja, kao šefica u javnoj ustanovi, od 2010. do 2014. godine, koristeći lozinke svojih podređenih zaposlenika u bazi podataka javne ustanove mijenjala podatke o radnom stažu i visini mjesečnih primanja osoba koje su podnijele zahtjeve za mirovinu.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su temeljem naloga Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili kriminalističko istraživanje nad šest osoba, 61-godišnjakinjom, 62-godišnjakinjom, 70-godišnjakom, 69-godišnjakom, 71-godišnjakom i 55-godišnjakom zbog sumnje da su počinili kaznena djela „Primanje mita“, „Zlouporabe položaja i ovlasti“, „Teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka“, „Krivotvorenje službene ili poslovne isprave“, „Primanje mita“ pomaganjem i „Davanje mita“ i „Primanje mita“ pomaganjem.

Sumnja se da je 61-godišnjakinja, kao šefica u javnoj ustanovi, od 2010. do 2014. godine, koristeći lozinke svojih podređenih zaposlenika u bazi podataka javne ustanove mijenjala podatke o radnom stažu i visini mjesečnih primanja osoba koje su podnijele zahtjeve za mirovinu.

To je činila za naknadu u iznosu od 1000 do 2000 eura, a koje je primala posredstvom 62-godišnjakinje, zaposlenice kadrovske službe poduzeća iz Zagreba (dioničkog društva). Temeljem tako izmijenjenih podataka, osobama su izdavana rješenja kojima im je, na štetu proračuna RH neosnovano uvećana mirovina.

Protiv osumnjičene 61-godišnjakinje je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta kaznena prijava zbog osnova sumnje da je počinila dva kaznena djela „Primanje mita“, 12 kaznenih djela „Zlouporaba položaja i ovlasti“, 16 kaznenih djela „Teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka“, a protiv 62-godišnjakinje kaznena prijava zbog sumnje da je počinila kazneno djelo „Krivotvorenje službene ili poslove isprave“, dva kaznena djela „Primanje mita“ pomaganjem.

Također, protiv 70-godišnjaka, 69-godišnjaka i 71-godišnjaka radi kaznenog djela „Davanje mita“ i 55-godišnjaka za kazneno djelo „Primanje mita“ pomaganjem.

Uskok proširio istragu

Uskok je, na temelju policijske prijave, protiv šest osoba proširio istragu koju je 13. rujna 2018. pokrenuo protiv 17 osoba, među kojima je i šefica Odsjeka za kontrolu podataka iz mirovinskog osiguranja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) koja je navodno povećavala mirovine osobama koje bi joj platili mito.

Proširenjem istrage obuhvaćeno je šest osoba (rođenih 1958., 1957., 1948., 1964., 1949. i 1950. godine) zbog primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te kaznenog djela protiv računalnih sustava, programa i podataka.

Uskok sumnja da je prvookrivljena, kao šefica Odsjeka za kontrolu podataka iz mirovinskog osiguranja zagrebačke službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje od početka 2010. godine do 31. prosinca 2018., u namjeri da za sebe i druge pribavi nepripadnu imovinsku korist, pristala ishoditi neosnovano povećanje mirovina većem broju zainteresiranih osoba koje su joj posredstvom drugookrivljene ponudile novčanu nagradu i dostavljale potrebne podatke.

Nakon što joj je drugookrivljena proslijedila podatke o osobama zainteresiranim za nepripadno uvećanje iznosa mirovine, osumnjičena šefica je, za novčanu nagradu od 1.000 do 2.000 eura, koristeći se korisničkim imenima podređenih djelatnika, u bazi podataka HZMO-a u više navrata mijenjala evidentirane podatke o visini iznosa plaća i staža budućih korisnika mirovine na način da ih je neosnovano uvećavala.

Novac je navodno preuzimala drugookrivljena koja je za sebe zadržavala 10 posto, a ostatak je predavala prvookrivljenici.

Na taj je način, tvrdi Uskok, na štetu proračuna omogućila nepripadno uvećanje mirovina, a sebi je pribavila najmanje 26.000 eura, dok je drugookrivljena ‘zaradila’ 2.600 eura, izvijestio je Uskok.

Facebook Komentari