Židovi, antifašisti, Romi i SNV idu u Jasenovac bez Plenkovića i Predsjednice RH, evo kad

Koordinacija židovskih općina RH, Savez antifašističkih boraca i antifašista, “Kali Sara” Savez Roma u RH i Srpsko narodno vijeće zajedno će 12.4. obilježiti Dan proboja logoraša u Jasenovcu. Ni ove godine neće sudjelovati u službenoj, državnoj komemoraciji.

Premijer Andrej Plenković želio je ove godine organizirati jedinstvenu komemoraciju u Jasenovcu, a Vlada je poslala pozive na sastanak Savezu antifašističkih boraca, predstavnicima židovske zajednice te predstavnicima Srba i Roma. Predsjednik Židovske općine Zagreb i predsjednik Koordinacija Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus prošloga tjedna kako se to neće dogoditi.

“Mi ne možemo biti u istoj koloni dok se izjednačavaju žrtve, naglašavam, Bleiburškog polja i rasnih zakona NDH i logora Jasenovac. Dok je Za dom spremni jednima ustaški pozdrav, a drugima prihvatljiv unatoč ustavnim i zakonskim odredbama i odluci Suda Vijeća Europe u Strasbourgu”, rekao je Kraus.

“Zbog pijeteta žrtvama Jasenovca i prema vrlo jasnoj, nedvosmislenoj osudi naše vlade i mojoj osobnoj, ustaškog režima bilo bi dobro da svi zajedno odemo u Jasenovac jer je komemoracija cjelovita jedino ako su tamo predstavnici Srba, Židova, Roma, Hrvata i antifašističkih udruga. To smatram nastojanjem da se pokušamo odrediti prema svim zločinima totalitarnih režima bez imalo dilema. Ja ću ponovno doći u Jasenovac”, poručio je i u ponedjeljak premijer Andrej Plenković.

Predsjednica i ove godine ide ‘u tišini’

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, podsjetimo, rekla je u srijedu, komentirajući najave manjinskih predstavnika da i ove godine neće obilježiti stradanje u Jasenovcu zajedno s Vladom, kako joj je “žao da se dijelimo po ideološkim pitanjima i da neprestano idemo u prošlost, a trebali bismo se usredotočiti na životna pitanja.

Zato će, rekla je, i ove godine u Jasenovac “ići u tišini pokloniti se žrtvama”, prenosi N1.

Facebook Komentari