Radnici Uljanika izlaze na ulice, osvrnuli se i na Štromara, a u srijedu idu kod Predsjednice RH

Šesti je dan štrajka radnika Uljanika. Danas u 9 sati su na ulicama Pule,javlja N1.

“Prešetavat ćemo po ulici. Želimo da se čuje za nas, ne želimo napraviti probleme građanima, ali želimo da se zna da smo spremni i na druge korake kako bismo spasili brodogranju, rekao je u utorak uoči izlaska na ulicu Boris Cerovac.

“Ako dođe do stečaja svi će izgubiti, ne samo mi, izgubit će i brodovlasnici. Svima treba biti cilj da dođe do programa restrukturiranja”, kazao je.

Odlazak kod predsjednice

“Još uvijek postoji nada, kažu da nada zadnja umire i mi se još uvijek držimo nade… Mislim da je Plenković u ovoj priči prva osoba, on i Vlada moraju donositi odluke, a ne pojedinci…”, dodao je.

“Više bih volio da je predsjednica došla ovdje, ali rekla je da nema vremena i pozvala nas na Pantovčak. Naravno da ćemo doći. Svaka mala stvar koja nam može pomoći u ovom trenutku jako nam je potrebna”, rekao je Cerovac.

Tražimo potporu za restrukturiranje

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu će na Pantovčaku primiti čelnike sindikata u Uljaniku, koji od nje traže potporu njihovu zahtjevu Vladi da to pulsko brodogradilište uđe u proces restrukturiranja umjesto u stečaj, potvrdio je u ponedjeljak predsjednik Štrajkaškog odbora i Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

“Od predsjednice tražimo potporu prema Vladi za restrukturiranjem Uljanika”, izjavio je Cerovac u ponedjeljak i podsjetio kako su ju sindikati prije par dana pozvali u posjet Uljaniku kako bi se “i osobno uvjerila u kakvoj agoniji žive sami radnici”.

Dodao je da sindikati žele predsjednici zahvaliti na dosadašnjoj potpori Uljaniku i planu restrukturiranja.

Inače, radnici Uljanika u ponedjeljak su ušli u peti dan štrajka, no zasad nema nikakvih pomaka u vezi s razrješenjem situacije. Ulazi brodogradilišta su zavareni od prošloga tjedna, moguće je ući samo na jedan ulaz kojeg nadziru članovi Štrajkaškog odbora. Ulaz je dopušten samo Uljanikovim radnicima, dok se kooperanti koji rade na polarnom kruzeru ne puštaju u brodogradilište.

Ulazi u brodogradilište su zavareni, a moguće je ući samo na jedan ulaz kojeg nadziru članovi Štrajkaškog odbora. Ulaz je dopušten samo Uljanikovim radnicima, dok se kooperanti koji rade na polarnom kruzeru ne puštaju u brodogradilište.

O Štromarovoj izjavi da radnici trebaju tražiti drugi posao: Jadno, neozbiljno i neodgovorno

Cerovac se osvrnuo i na izjavu potpredsjednika Vlade Predraga Štromara kako “radnicima Uljanika treba poručiti da trebaju tražiti drugi posao te da zahvaljujući potražnji za radnicima mogu raditi na drugom, boljem i kvalitetnije plaćenom mjestu”.

“Jadno je i neozbiljno kada si netko koji je na toj poziciji dozvoljava uopće davati takvu izjavu”, poručio je.

“To zasigurno utječe na emocije radnika. Ovo je neozbiljno i neodgovorno, zgroženi smo tom izjavom. Brodogradnja je strateška grana i ne znam tko si želi pripisati ulogu grobara brodogradnje”, naglasio je povjerenik SIndikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko.

Štromarovu izjavu komentirao je u ponedjeljak i premijer Andrej Plenković. Rekao da je Štromar bio pod dojmom zadnje rasprave parlamentarne većine te da konačne odluke o brodogradilištu još nema.

Kad je u pitanju situacija u Uljaniku i 3. maju, premijer je rekao da brinu i Vladu, ne samo radnike. “Mislim da su za identitet Rijeke i Pule izrazito bitni i 3. maj i Uljanik. Mi razumijemo sve moguće aspekte ovih tema, zato i gledamo na koji način prići rješavanju ovog problema, koji je sve samo ne jednostavan”, rekao je Plenković, dodavši da je država u brodogradnju u proteklih 28 godina uložila 35 milijardi kuna, od čega pozamašan dio u Uljanik i u 3. maj. “Došlo je do niza pogrešnih poslovnih odluka i propusta. Mi nastojimo toj temi pristupiti racionalno. Sve odluke koje su pred nama moraju voditi računa o svim aspektima”, rekao je Plenković.

VIDEO Potpredsjednik Vlade Štromar u emisiji 24sata otkrio: Uljanik i 3. Maj će ipak ići u stečaj, radnici si mogu tražiti posao

Facebook Komentari