Crobarometar: Samo četiri liste će imati zastupnike u EU parlamentu, čak i Amsterdamska visi – gubi potporu

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je raspisala izbore za hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu, na koje će građani izaći u nedjelju, 26. svibnja. Iako su neki već objavili imena svojih kandidata i krenuli u kampanju, odlukom Predsjednice zapravo počinju teći rokovi za izbor zastupnika koji će građane predstavljati idućih pet godina u Bruxellesu.

Hrvatski građani u svibnju po treći put izlaze na europske izbore, a da se oni kojim slučajem održavaju sada, prvi na listi bio bi HDZ s potporom od 29,5 posto. Odmah iza slijedi SDP s 18,9 posto i popravljenim rejtingom u odnosu na mjesec prije.

Treći je izbor građana Živi zid s potporom od 9,4 posto, a Most je popravio rejting i sada može računati na potporu od 6,1 posto birača. Amsterdamska koalicija malo je izgubila potporu u odnosu na mjesec prije i trenutačno mogu računati na potporu od 5,6 posto (S tim postotkom je teško ući u EP, na prošlim izborima i više od 6 nije bilo dovoljno.

Za mandat u Europskom parlamentu još se bore i START Dalije Orešković koji može računati na potporu od 4,1 posto te stranka Bandić Milan 365 s potporom od 4 posto.

Ostale stranke daleko su od mogućnosti da dobiju mandate europskih zastupnika i svi zajedno, od desnice do ljevice, u zbroju imaju 16,6 posto. Neodlučnih birača 60 dana prije izbora je 5,8 posto.

Tko dobiva koliko mandata?

Pogled na rezultate istraživanja upućuje na to da će HDZ, SDP, Živi zid, Most i Amsterdamska koalicija imati svoje predstavnike u Bruxellesu, dok će se za prelazak izbornog praga boriti još START i Bandić Milan 365.

HDZ u ovom trenutku ima čvrstih 5 mandata, SDP 3, a Živi zid, Most i Amsterdamska koalicija po 1. Za preostali mandat bi se borili HDZ, SDP, Živi zid, Start i Bandić Milan 365. U odnosu na istraživanje iz prošlog mjeseca vidljivo je da se Most dodatno približio mandatu, a da SDP ulazi u borbu i za četvrti mandat.

Podsjećamo, kampanja još nije službeno ni počela, ne znaju se u potpunosti ni finalne koalicije i kandidacijske liste, a na rezultate će u velikoj mjeri utjecati izlaznost i uspješnost kandidata kod motiviranja birača da izađu na birališta pa je sve još nepoznato i neizvjesno. Važno je napomenuti i da svaka nova kandidatura pojedinca, stranke ili koalicije može utjecati na odnose snaga.

NAPOMENA: Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 983 punoljetna građanina iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Share This Article