Više od 750 profesora, studenata i alumnija Sveučilišta u Zagrebu potpisalo je u posljednja tri dana otvoreno pismo protiv Bandićevog počasnog doktorata

Više od 750 profesora, studenata i alumnija Sveučilišta u Zagrebu potpisalo je u posljednja tri dana otvoreno pismo Senatu Sveučilišta u Zagrebu kojim svi zajedno apeliraju da se ne dodijeli počasni doktorat Milanu Bandiću. Potpisi će se skupljati do sjednice Senata Sveučilišta na kojoj će se odlučivati o spornom doktoratu.

U otvorenom pismu Senatu Sveučilišta u Zagrebu inicijatori otvorenog pisma, Nikola Baketa i Kosta Bovan žele detaljnije informirati članove Senata o predloženom doktoratu i potaknuti ih da glasuju protiv dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću.

U pismu se ističe kako se počasni doktorat dodjeljuje uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta u Zagrebu, hrvatskoj znanosti i kulturi. Prema europskoj i hrvatskoj sveučilišnoj tradiciji dodjela počasnog doktorata izniman je događaj za sveučilište, a svaki počasni doktor osim časti i naslova prima na sebe čuvanje ugleda i dostojanstva sveučilišta.

Dalje se navodi kako su niz uglednica i uglednika do sada primili ovo priznanje, primjerice Lavoslav Ružička (1940.), Vladimir Prelog (1952.), Niels Bohr (1958.), Dorothy Crowfoot Hodgkin (1969.), Linus Pauling (1988.) i Albert Fert (2008.).

U pismu se navodi i kako je “bilo tu i nekih pogrešaka, poput nedavnog počasnog doktorata Draganu Čoviću, ali želimo vjerovati da do te odluke ipak ne bi došlo da smo vam i za nju stigli pripremiti ovakvu dopunu izvješća.”, stoji u pismu.

U nastavku se objašnjava i iznose argumetni zašto Milan Bandić ne bi trebao dobiti počasni doktorat:

“Projekt nove zgrade Muzičke akademije, rekonstrukcija Francuskog paviljona u SC-u, potpisan Sporazum o sufinanciranju izgradnje paviljona za smještaj studenata, stipendiranje studenata Sveučilišta, i općenita suradnja sa Sveučilištem u vidu naručivanja studija, iskazivanja spremnosti na suradnju itd. Ukoliko i bude navedeno još argumenata, oni će svi patiti od istih nedostataka kao i prethodni – oni, naime, nemaju nikakve velike veze s Milanom Bandićem.

Milan Bandić nije osobno financijski pomogao Sveučilištu, to su učinili građani grada Zagreba putem poreza i prireza. Svi navedeni “doprinosi” Milana Bandića su zapravo prirodni tijek upravljanja gradom Zagrebom, a čini se da je ovo jasno i predlagatelju red. prof. art. Daliboru Cikojeviću. Pročitate li pažljivo njegov prijedlog, bit će vam jasno da bi se počasni doktorat trebao dodijeliti Gradu Zagrebu, a ne Milanu Bandiću. Što god gradonačelnik Bandić mislio o tome, on nije Grad Zagreb. Dakle, teze o doprinosu Milana Bandića znanosti, kulturi i/ili samom Sveučilištu “padaju u vodu”.

Izvješće će možda istaknuti i niz kvaliteta i poteza kojima se Milana Bandića želi proglasiti časnim i uglednim članom našeg društva. Stoga nadopunjujemo izvješće s nekoliko podsjetnika:

● Milan Bandić je izrazito aktivan političar, gradonačelnik Zagreba, i predsjednik stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, čiji Klub ima niz zastupnika u Saboru. Zaista nema potrebe da se Sveučilište veže uz politiku na ovaj način i šalje poruku građanima o važnosti dodvoravanja političarima dajući im priznanja za koja oni ne ispunjavaju uvjete.

● Nedavne političke selidbe prema Milanu Bandiću u Saboru i u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, čak i da su bile unutar zakonskih okvira, slale su poruke javnosti kako je došlo do političke korupcije, političke trgovine i kako se javni novac građana troši na kupovinu glasova političara.

● Uz Milana Bandića veže se niz afera, sumnji i sudskih procesa. Tentativno navodimo samo neke – izazivanje prometne nesreće pod utjecajem alkohola i bijeg s mjesta nesreće, izmjena Generalnog urbanističkog plana kako bi se mogao ostvariti projekt Cvjetni trg Tomislava Horvatinčića, višestruko preplaćivanje tzv. zlatnih wc-a, afera s učestalim putovanjima u Rim, afera Agram, afera s otpadom, afera s fontanama, afera s preuređenjem Trga žrtava fašizma i tako dalje. Izvješće GONG-a “Naša zarobljena mista” navodi kako je protiv Milana Bandića podignuto više od 200 kaznenih prijava, a 2014. proveo je pola godine u pritvoru zbog optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti.

● Milan Bandić je „vlasnik“ i niza neprimjerenih izjava, poput uspoređivanja novinarki s vranama i navođenja da „grakću“, izjave kako on „svima da“ i da bi zato „bio najbolje žensko“, kako „nacisti nisu bili toliko blesavi“ jer „rad oslobađa“, uzvraćanja novinaru kako je „bilo i većih muda“ od njegovih, te kako „nikoga od onih koji su loše pisali o Milanu Bandiću više nema u novinama“ i tako dalje.

Gore smo naveli doprinos Milana Bandića Sveučilištu i društvu, i taj doprinos zasigurno nije ono što će vam pisati u izvješću povjerenstva. Želite li zaista da osoba s ovakvim životopisom bude vezana uz Sveučilište u Zagrebu? Uz vaš znanstveni rad i dignitet? Apeliramo na vas da pokažete kako Senat ipak ima neku moć i osjećaj srama. Prekinite šutnju koja je dovela do ovakvog stanja. Barem ovako, na jednoj simboličkoj razini, iskažite vaše protivljenje instrumentalizaciji svih mogućih alata i resursa Sveučilišta za partikularne interese i dobivanje političkih poena.

Razmislite koju poruku šaljete mladima, a pogotovo studentima, doktorandima i alumnima Sveučilišta. Jesu li ovo vrijednosti i norme koje Sveučilište zastupa? Je li ovo autonomija na kojoj Rektor inzistira?

Koliko god ovaj i ovakav Milan Bandić može među pojedincima sa Sveučilišta u Zagrebu uživati čast i ugled te ispunjavati njihove niske kriterije za dodjelu počasnog doktorata, smatramo da svojim djelovanjem uništava vjeru u (lokalnu) demokraciju među građanima, izigrava pravnu državu i njezine institucije, prototip je “lokalnog šerifa” i stoga ne uživa ni čast ni ugled koji su preduvjet za dodjelu počasnog doktorata, ne samo Sveučilišta u Zagrebu, već i svakog sveučilišta koje drži do sebe.

Stoga apeliramo – nemojte dodijeliti počasni doktorat Milanu Bandiću.”, stoji u otvorenom pismu, prenosi N1.

VIDEO Bandić o bitku nagrade i bitku Bandića: Bandiću ne trebaju nagrade, nego nagrade trebaju Bandića

Share This Article