Plenković nakon Štromarove preporuke radnicima Uljanika i 3. maja da pronađu novi posao

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u Rijeci je obišao radove na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Rijeka-Brajdica i izgradnji intermodularnog terminala, zajedničkog projekta Lučke uprave Rijeka i HŽ Infrastrukture. Posjetio je i Klinički bolnički centar (KBC) Rijeka.

Naveo je da je Vlada 2018. donijela važne odluke – višegodišnje financiranje od 400 mil. kuna i te odluku za novu fazu izgradnje KBC-a Rijeka od 350 milijuna kuna.

– Riječ je o projektu od 750 milijuna kuna koja će ovu bolnicu zamijeniti novom, modernom zgradom s najmodernijom i dostupnom zdravstvenom uslugom. Kada se izabere izvođač, prionut ćemo poslu i za 3 godine imat ćemo novu bolnicu, rekao je.

Napomenuo je da je terminal na Brajdici vrijedan 30-ak mil. eura, a da ukupna ulaganja od 200 milijuna eura Rijeci za oko 3 godine donose nove kapacitete i bržu, integriranu povezanost te rješenje cestovnog problema. Cesta D403 omogućit će izlazak iz prostora terminala na autocestu na brži i jednostavniji način. – Zadovoljni smo ulaganjima, naglasio je.

Na pitanje o situaciji u Uljaniku i 3. maju, odgovorio je da Vlada razumije sve aspekte ovih tema.

– Ovaj problem nije jednostavan. Različite vlade i porezni obveznici investirali su u brodogradnju 35 mlrd. kuna u zadnjih 27-28 godina. Dio je išao i na Uljanik i 3. maj. Mi smo kao vlada platili državnih jamstava 3,1 mlrd. kuna, nije to lako, to su enormni novci. Nažalost, tu je došlo do niza poslovnih pogrešnih odluka koje su nas dovele u ovu situaciju. Pokušavamo pristupiti toj temi racionalno, da štitimo i ključni aspekt naše ekonomske politike, a to je bila fiskalna konsolidacija. Sve odluke pred nama moraju voditi računa o svim aspektima, i ako je restrukturiranje održivo, krenut će se tim putem, a ako ne tim, naći ćemo druga rješenja, prenosi HRT.

VIDEO Potpredsjednik Vlade Štromar u emisiji 24sata otkrio: Uljanik i 3. Maj će ipak ići u stečaj, radnici si mogu tražiti posao

Facebook Komentari