Muellerovo izvješće: Trump nije ruski špijun

Napokon su objavljeni rezultati velike istrage koja je pokrenuta zbog sumnji da je američki predsjednik Donald Trump bio u dosluhu s Rusima.

Izvješće specijalnog tužitelja Roberta Muellera zaključuje kako nije bilo zavjere između Trumpa ili bilo koga iz njegove kampanje i Rusije, usprkos brojnim ponudama iz Rusije za pomoć kampanji. Mueller nije dao jasan odgovor na pitanje je li Trump opstruirao istragu o Rusiji. Izvješće ne zaključuje da je predsjednik počinio to kazneno djelo, ali ga ni ne oslobađa krivnje. To pitanje Mueller ostavlja američkom državnom odvjetništvu.

Cijelo izvješće Roberta Muellera nije obljavljeno, objavljen je sažetak na četiri stranice koji je državni odvjetnik William Barr uputio Kongresu. Donald Trump je na putu za Washington, a prije odlaska s Floride dao je izjavu novinarima. Komentirajući nalaze istrage izgledao je ljutito. Kazao je kako je riječ o potpunom rasterećenju od bilo kakve krivnje, javlja iz Washingtona HRT-ova Branka Slavica.

Robert Mueller, bivši direktor FBI-a, registrirani republikanac, s timom od 15 vrhunskih odvjetnika i proračunom od 25 milijuna dolara na izvješću je radio 22 mjeseca. Istraga je rezultirala podizanjem više od 30 optužnica i presudama za nekoliko bliskih suradnika Donalda Trumpa. Bivši šef njegove predsjedničke kampanje Paul Manafort osuđen je na sedam i pol godina zatvora, a bivši odvjetnik Michael Cohen na tri godine zatvorske kazne. Osuđeni su zbog financijskih malverzacija, utaje poreza i laganja tijekom istrage. Nitko od Trumpovih bivših suradnika nije optužen zbog povezanosti s Rusijom, piše HRT.

Facebook Komentari