Danas još sunčano i toplo, od ponedjeljka nova promjena….

Kao i Svjetski meteorološki dan – i nedjelja biti sunčana i iznadprosječno topla, a već početkom novoga tjedna slijedi nova promjena vremena s padom temperature, većinom i kiše, u noći na utorak u gorju i snijegom, te sve češćim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom, na Jadranu od ponedjeljka navečer jakom i olujnom burom, ponegdje i s orkanskim udarima, najprije na sjevernom Jadranu, zatim i južnije. Povremene mjestimične oborine u manjim su količinama moguće i u nastavku tjedna, uglavnom u kontinentalnom području, gdje od srijede pri tlu opet može biti mraza, a na Jadranu će sve do četvrtka bura barem ponegdje onemogućavati normalno prometovanje. Prema kraju tjedna ponovno se povećava vjerojatnost stabilnijeg, mirnijeg, sunčanijeg i toplijeg vremena, ali uz ipak malo nižu temperaturu nego tijekom ovoga vikenda.

Dunja Plačko-Vršnak: “U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano uz slab vjetar. Jutro svježe uz temperaturu između 1 i 4 °C, a najviša dnevna temperatura oko 21 °C.

Pretežno sunčano i ugodno toplo uz najvišu temperaturu između 19 i 21 °C bit će i u središnjoj Hrvatskoj.

Na zapadu također sunčano. Mala vjerojatnost za slab mraz postoji po kotlinama gorskih krajeva. Uz obalu sjevernog Jadrana još ujutro će puhati umjerena, rijetko gdje i jaka bura. Danju će prema otvorenom moru zapuhati umjeren sjeverozapadni vjetar uz malo do umjereno valovito more. Poslijepodnevna temperatura između 18 i 22 °C.

Sunčano i iznadprosječno toplo bit će i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije uz umjerenu buru, prema otvorenom sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura između 7 i 12 °C, a najviša dnevna od 21 do 23 °C.

I na jugu Hrvatske podjednako toplo, uz umjerenu, ujutro uz obalu ponegdje i jaku buru, danju prema otvorenom sjeverozapadni vjetar. More malo do umjereno valovito, a vidljivost izvrsna.”

Početkom tjedna nova promjena vremena

“U ponedjeljak na kopnu postupan porast naoblake uz kišu, u sjevernim krajevima već prijepodne, a do kraja dana i drugdje. U noći, uz zahladnjenje, kiša će u višem gorju prelaziti u susnježicu i snijeg. U prvom dijelu utorka još će biti mjestimične kiše, u gorju i snijega, zatim će se vrijeme postupno smiriti, ali će biti osjetno hladnije. Od srijede djelomice sunčano. Puhat će umjeren, u utorak i jak sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu u ponedjeljak uz postupan porast naoblake. Kiše će navečer biti na sjevernom dijelu, a u noći na utorak te u prvom dijelu utorka i drugdje. U ponedjeljak navečer zapuhat će jaka i olujna bura, najprije na sjevernom dijelu, a zatim će se proširiti na cijeli Jadran. Od sredine tjedna sunčanije, ali i hladnije, te u početku i dalje vjetrovito. Prema kraju tjedna bura će oslabjeti, uz porast temperature zraka.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.

Facebook Komentari