Varga za Plenkovića: Glasao sam po savjesti

Bivši zastupnik SDP-a Siniša Varga podržao je HDZ-ov Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Ipak, kako kaže, on je i dalje nezavisni zastupnik i njegov glas za spomenuti zakon ne znači da je dio vladajuće većine.

Nakon 37 sati rasprave, malo iza ponoći u Saboru izglasan Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Zastupnici HDZ-a i većine u sabor su počeli dolaziti iza 23 sata kako bi imali dovoljno ruku da zakon prođe.

Zakon je donesen s 81 glasom, a zanimljivo je da je podršku zakonu dao i nezavisni Siniša Varga, bivši zastupnik SDP-a koji je nedavno izašao iz te stranke. I on je, kao i HDZ-ovi zastupnici, u Sabor stigao prije ponoći.

Upitan što se jučer dogodilo u Saboru, odnosno je li postao dio vladajuće većine, odgovorio je da je samo glasao po savjesti, piše N1.

“Jučer je bio samo normalni, redovni dan u Saboru što se tiče glasanja. Jedno je bilo u malo čudno doba dana. Naime, ja sam rekao, kad sam postao nezavisni zastupnik, da ću glasati sukladno savjesti. Ja sam vrlo pomno sudjelovao u raspravama, ali isto tako i proučio sve zakonske prijedloge koji su bili na stolu za glasanje. Osobno nisam vidio niti jedan sporan, koji nije sukladan interesima građana Republike Hrvatske.”

Dodao je i da je “dužnost svakog saborskog zastupnika odazvati se na glasovanje” te da će kao nezavisni zastupnik glasati za “svaki pojedinačni zakonski prijedlog koji dolazi iz vladajuće većine i redova oporbe”, a koji je u interesu građana.

Na pitanje razmišlja li o ulasku u saborski klub Milana Bandić kaže:

“Trenutno kao nezavisni zastupnik u Hrvatskom saboru ne razmišljam o priključenju bilo kojem Klubu zastupnika u Hrvatskom saboru. Nastojat ću držati tu poziciju.”

Dodao je da kao nezavisni zastupnik nema poteškoća u funkcioniranju u Saboru, a ako se to promijeni, razmislit će o svojoj poziciji.

Mostovi zastupnici uoči glasovanja napustili su sabornicu i nisu sudjelovali u glasovanju.

Na zakon je bilo podneseno rekordnih 911 amandmana, od čega je Most podnio 888. Njegovi su zastupnici ‘branili’ svaki amandman za što im je, uz samo jednu dužu stanku, od sat vremena, trebalo 33 sata, što je rekordno trajanje rasprave o nekoj točki dnevnog reda u povijesti Sabora.

Tvrde da je cilj brzog donošenja zakona omogućavanje HDZ-u da u kampanji za izbore za Europski parlament utroši 4 umjesto milijun i pol kuna.

Most je tijekom rasprave isticao da vladajući forsiraju glasanje što prije kako bi zakon stupio na snagu prije nego predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović raspiše izbore za Europski parlament.

Facebook Komentari