Kolakušić: Ja političar? A Ivan Turudić i Đuro Sessa… Ono za što se ja zalažem da niti jedna jedina lipa ne smije biti isplaćena strankama i nezavisnim listama iz državnog i lokalnog proračuna

U Novom danu gostovao je sudac Trgovačkog suda u Zagrebu i predsjednik udruge “Antikorupcija” Mislav Kolakušić.

Reakcije na vaše političke ambicije su različite – neki kažu da ste u sukobu interesa zbog posla?

“U Republici Hrvatskoj imamo konstantno insceniranje nekih afera zato što se želi kod građana stvoriti beznađe. Zakon o izboru zastupnika u Europski parlament jedan je od rijetkih propisa koji je sukladan europskoj pravnoj stečevini. Kod nas se konstantno donose zakoni gdje se laže hrvatski narod, gdje se govori – zbog Europske unije morali smo uvesti razdjelnike, zbog Europske unije morali smo uvesti javne bilježnike, i onda se sve to pokaže kao laž. Dakle, Zakon o izboru zastupnika u Europski parlament izrijekom kaže da se sucima, saborskim zastupnicima, članovima Vlade, pučkim pravobraniteljima – apsolutno svim osobama iz društvenog života – da im se daje mogućnost da se jave, da se kandidiraju, da budu nositelji liste. Tako da je potpuno nejasno zašto se jedan jedini propis koji je sukladan, se proglašava smiješnim. Dakle, oni jednostavno žele društvo straha, žele da građani šute.”

Ako uđete u političke borbe, hoćete li imati izazova u slučajevima koje ćete voditi?

“Meni se govori da se bavim politikom. U RH, kao i u svakoj drugoj državi funkcija političara je striktno određena zakonima. Imamo dva suca koji su, sukladno hrvatskim propisima, bili političari. To je gospodin Ivan Turudić, koji je bio pomoćnik ministra pravosuđa, to je gospodin Đuro Sessa, koji je bio diplomat u Australiji 1993. godine. Javiti i kandidirati se za Europski parlament to nije. Biti zastupnik u Europskom parlamentu to je. Zato zakon direktno propisuje – danom stupanja na dužnost zastupnika u Europskom parlamentu, sucu, pučkom pravobraniteljižu i tako dalje – prestaje dužnost. Ja sam 24 godine uložio u pravosuđe i mislim da imam pravo izabrati način kako ću prestati biti sudac.”

Komentirao je i donošenje Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izbornoj promidžbi i referendumu.

“Ono za što se ja zalažem da niti jedna jedina lipa ne smije biti isplaćena strankama i nezavisnim listama iz državnog i lokalnog proračuna. Vidimo što imamo sada: 24-satnu, 365 dana u godini, konstantnu kampanju. Ovim zakonom žele se ograničiti upravo nezavisni kandidati, nametnuti im iznimne obveze da svi odustanu od toga. Sada ćete kao nezavisni kandidat, grupa birača, morati voditi knjigovodstvo kao da ste dioničko društvo s ne znam koliko stotina zaposlenih. Htjelo se, dakle, ograničiti građanske inicijative kroz referendum i tako dalje.”

Facebook Komentari