Gotov maraton, Sabor izglasao

Oporba predvođena Mostom 37 sati je raspravljala o podnesenim amandmanima na prijedlog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Tvrde da je cilj brzog donošenja zakona omogućavanje HDZ-u da u kampanji za izbore za Europski parlament utroši 4 umjesto milijun i pol kuna.

Zakon su kolokvijalno nazvali “Lex šuška”. Nakon što je svih 911 amandmana raspravljeno u sabornicu su stigli zastupnici vladajuće koalicije, glasali protiv svih amandmana Mosta i nakon toga jednoglasno s 81 glasom za izglasali zakon.

Premijer Plenković došao je oko 23 sata u Sabor komentirati kreditni rejting Hrvatske pa je iskoristio priliku da da podršku zastupnicima HDZ-a.

“Budući da je dinamika zbivanja velika zadnjih dana došli smo večeras izraziti solidarnost sa zastupnicima koji će večeras glasovati o Zakonu o financiranju političkih aktivnosti”. Ističe da je iznos od 1,5 milijuna kuna ispod svih minimuma da se javnost osvjesti što su europski izbori i teme, mislim da s time radimo ispravak velike nepravde koja je postojala sve vrijeme.

Most je tijekom rasprave isticao da vladajući forsiraju glasanje što prije kako bi zakon stupio na snagu prije nego predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović raspiše izbore za Europski parlament.
Kazali su da to potkrepljuje i činjenica kako je prijedlog Odbora za zakonodavstvo da zakon stupi na snagu dan nakon objave u Narodnim novinama, a ne nakon uobičajenih osam dana.
Nakon cjelonoćne rasprave od jutra su se tražile stanke i zvalo Državnu inspekciju u Sabor.

Mostovci su ustrajni u tvrdnji da Vlada predloženim zakonom još više otežava referendumsko izjašnjavanje, da si HDZ podizanjem naknada za lokalne vijećnike, odnosno propisivanjem najmanjeg iznosa za njih, nastoji osigurati dodatna sredstva.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić otišao je korak dalje i ustvrdio da je HDZ-u zakon potreban isključivo da bi legalizirali svoje crne fondove, javlja N1.

Facebook Komentari