Vesna Pusić: Slike s Bleiburga štete Austriji, oni tu svinjariju više ne žele trpjeti, rehabilitaciju fašizma, ustašluka, zločina i zločinaca

Članica stranke GLAS, te bivša ministrica vanjskih poslova komentirala je odluku austrijskih biskupa da zabrane održavanje mise na Bleiburgu zbog toga što to, kako su kazali, narušava ugled katoličke crkve.

Podsjetimo, Koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga zbog toga jer se ova misa politički instrumentalizira, priopćila je nedavno tamošnja Katolička crkva. “Misa na polju pored Bleiburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti“, stoji u pismu koje je potpisao tajnik biskupije u Klangenfurtu monisnjor Engelbert Guggenberger.

Nadalje se navodi kako manifestacija na Lojbaškom polju pored Bleiburga šteti ugledu Katoličke crkve.

Pusić smatra da je takvu odluku trebala donijeti Crkva u Hrvatskoj.

“Iznimno mi je žao da tu odluku nije donijela Katolička crkva u Hrvatskoj i hrvatske vlasti, nego obrnuto. Takva slika šteti i Austriji i Crkvi, i oni tu svinjariju više ne žele trpjeti. Komemoracija žrtvama Bleiburga iskorištavana je za rehabilitaciju fašizma, ustašluka, zločina i zločinaca iz Drugog svjetskog rata”, kaže Vesna Pusić. “Bilo bi jako dobro da je to rekla Katolička crkva u Hrvatskoj”, dodaje.

Danas u 10 sati u Beču će se austrijski biskupi obratiti javnosti, prenosi N1.

Facebook Komentari