Sokol smatra da za izbornu promidžbu 4 milijuna kuna nije problematično

U Poligrafu, emisiji Hrvatskog radija, bilo je riječi o događanjima u vezi s brodogradilištem Uljanik, ministrici Gabrijeli Žalac, saborskoj raspravi oko konačnog teksta zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Govoreći o saborskoj raspravi i MOST-ovim amandmanima na prijedog konačnog teksta zakona o financiranju političkih stranaka, Arsen Bauk (SDP) kazao je kako očekuje da kolege iz MOST-a tu akciju izvedu do kraja. U idućih 10 sati neće biti mogućnosti glasovati o prijedlogu zakona.

– Radi se o samo jednoj odredbi zakona koja je izazvala ovakvu reakciju, a to je namjera vladajućih da dan prije stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora za Europski parlament značajno povećaju dozvoljena sredstva za financiranje kampanje. Ne vidim problem u tome da iznos troškova izborne promidžbe za EP bude 4 mil. kuna. No vidim problem u tome da takva odredba stupi na snagu dan prije stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora za EP. Stoga bi bilo razumno od parlamentarne većine da ta odluka stupi na snagu za one druge europske izbore. Očekujem da Ustavni sud intervenira u ovom slučaju.

Tomislav Sokol (HDZ) kaže da što se tiče 4 milijuna kuna, to ne smatra problematičnim.

– Želim podsjetiti da smo do sada imali situaciju da ste jednaki iznos mogli potrošiti za jednu izbornu jedinicu za parlamentarne izbore i za europske izbore gdje je cijela država jedna izborna jedinica. Europske teme su nešto što smatramo izuzetno bitnim. EP je važniji nego što se nekada percipiralo u javnosti. To su bitni izbori, troškovi će biti veći, a i na kraju krajeva bitno je da se građani upoznaju s europskim temama kako bi im povećali izlaznost na izborima. Ono što kolegama iz MOST-a smeta je to što oni jednostavno nemaju veliku bazu, pa tako niti velika sredstva kao HDZ. Njihova opstrukcija u Saboru samo će odgoditi glasovanje za nekoliko sati, rekao je Sokol.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) smatra da je ovaj zakon mogao doći u Sabor prije godinu dana. Mi smo dali samo jedan amandman, a to je da zakon stupi na snagu 1. lipnja, a u skladu s tim vrijedi za neke iduće europske izbore.

– Jedino mislim da ima smisla da kolege iz MOST-a ustraju na još otprilike pola amandmana. Mi ćemo imati situaciju da dan prije nego što će predsjednica raspisati izbore za EP, imat ćemo jedan zakon koji će tada stupiti na snagu. To pokazuju lošu sliku, pokazuje da vladajući kažu – mi možemo što hoćemo. Imat ćemo danas konferenciju za novinare na kojoj ćemo ukazati na taj problem. Ovo je zaista pitanje za Ustavni sud, kazala je među ostalim Mrak Taritaš.

Branko Hrg (Hrvatska demokršćanska stranka) kazao je da u svemu tome ne vidi ništa sporno. Ne vidim što bi se to bitno promijenilo da je zakon donijet prije godinu dana. Vjerojatno ne bi bilo ovog cirkusa u Saboru, ali to nije prvi cirkus kojega kolege iz MOST-a rade. Oni na taj način funkcioniraju, rekao je Hrg.

Maras zove inspekciju u Sabor: Pojedini službenici rade u kontinuitetu više od 15 sati, a neki nisu spavali više od 30 sati

Facebook Komentari