Pobuna u Uljaniku, zavarili kapije, ne može nitko unutra, ako ga radnici ne puste: Štrajk do daljnjega

Radnici Uljanika stupili su u štrajk u četvrtak u 13 sati, javlja uživo N1.

“Želimo nastaviti raditi brodove, ne vidim zašto bi Vlada sad uništila najbolje brodogradilište. Ne želimo dopustiti gašenje Uljanika. Ako su druga brodogradilišta doživjela restrukturiranje, zašto isto ne bi bilo i s Uljanikom. Ako Vlada danas na sjednici ne donese odluku, sastat ćemo se s predsjednikom Uprave Uljanika i nakon toga ponovno će se sastati sindikati i donijeti odluku što ćemo učiniti dalje”, kazao je jutros sindikalist Boris Cerovac.

Odluka je, kako javlja N1, donesena – pokrenut je štrajk.

“Uprava nam nije dala informacije koje smo tražili i od 13 sati smo u štrajku, svi osim 3. maja. Zavarit ćemo kapije, na kapijama će biti dva člana štrajkaškog odbora, dopuštat ćemo ulaz samo Uljanikovim radnicima”, rekao je Cerovac.

Nakon toga zavarili su ogradu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u četvrtak da u pokušaju rješavanja problema u brodogradilištima Vlada vodi računa o brodogradnji, ali i učincima bilo koje od mjera na politiku fiskalne konsolidacije, na radnike i regije u kojima se brodogradilišta nalaze.

“Vodimo računa o toj grani gospodarstva, ali i ukupnim efektima na politiku fiskalne konsolidacije te reprekusije na radnike i regionalni aspekt ove teme”, rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Dodao je kako Vlada razmatra sve scenarije i opcije razgovarajući s novoodabranim strateškim partnerom, upravom (Uljanik grupe) i ministarstvima gospodarstva i financija te nastoji dobiti što jasniju sliku implikacija bilo koje od odluka koja se u dogledno vrijeme trebaju donijeti.

Dodatne konzultacije, kaže Plenković, uključuju i razgovore s Europskom komisijom, s obzirom na eventualne državne potpore.

Predstavnici vladajuće koalicije u srijedu na sastanku u Banskim dvorima nisu donijeli konačnu odluku hoće li Uljanik u proces restrukturiranja ili u stečaj, već bi tu odluku trebali donijeti za nekoliko dana. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić nakon sastanka vladajuće koalicije kazao je i da su na sastanku izneseni podatci po kojima bi troškovi restrukturiranja Uljanika iznosili nešto više od milijardu eura, a troškovi stečaja oko 557 milijuna eura.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u srijedu uoči sastanka vladajuće koalicije da će se “u prvom koraku sigurno brojka pokazati da je jeftinije ići u stečaj”.

“U prvom koraku sigurno će brojka pokazati da je jeftinije ići u stečaj ali dugoročno, u sljedećih deset godina, to je predmet polemike”, rekao je Horvat.

Facebook Komentari