Bezimeni ministri u mainstream medijima slažu se s Jandrokovićem (Vlada, Srbi, masoni): Žalac je gotova!

Ad

– Nema to veze što sam predsjednik stranke, ja vam govorim ono što ja kažem da će HDZ biti, jednako snažan kao što je i danas – odgovorio je premijer, koji u četvrtak prvi put nije bezrezervno branio ministricu, piše Jutarnji.

– Ja sam s njom razgovarao više puta ovih dana, ta tema ugovora vezanog za korištenje vozila vezana je za njezinu majku, a ne za nju, prema tome, ono što ona govori o tome u javnosti, rekla je i meni – uzvratio je Plenković na upit hoće li Žalac ostati ministrica. Plenković i Žalac sastali su se i u četvrtak ujutro nakon sjednice Vlade. Nasamo su razgovarali 15-ak minuta.

HDZ-ovci s kojima su iz Jutarnjeg razgovarali predviđaju da Žalac neće još dugo ostati u Banskim dvorima.

– Ne sjećam se da je netko ovako javno spominjao unutarstranačke sukobe. Mislim da će Plenković preko ovoga teško prijeći. Pa on sve čini kako bi javnosti predstavio da je stanje u stranci idilično, a Žalac sad javno govori o podmetanjima u stranci – smatra jedan od sugovornika iz HDZ-a i sam nezadovoljan zbog ministričinih navoda.

A iza ironične izjave Gordana Jandrokovića u četvrtak su neslužbeno stali svi ministri s kojima je Jutarnji razgovarao jer velika većina njih smatra da njihovoj kolegici ne podmeće nitko iz stranke i da joj nije bilo pametno što je uvukla HDZ u priču o luksuznom Mercedesu, parkiranom u dvorištu njezine obiteljske kuće.

– Ma kakva podmetanja, pa tko joj je mogao podmetnuti nevažeću vozačku i Mercedes ispred kuće – komentirao je jedan od ministara u Vladi, koji smatra da ju premijer ipak neće smijeniti, ali da je i njemu sve ovo previše.

– Da je netko drugi u pitanju, već bi odletio. Žalac sada već svima ide na živce, u Vladi stalno nešto pametuje i optužuje druge ministre i stranku za svoje greške – dodao je ovaj ministar.

Drugi, pak, sugovornik Jutarnjeg iz Banskih dvora također misli da Žalac nije pametno postupila uvukavši stranku u svoju aferu.

– Jer, ako i imaš neke indicije, onda trebaš dati i dokaze za to, a ne nešto takvo izjaviti i pobjeći – kaže sugovornik Jutarnjeg.

Na pitanje zbog čega je tako nervozno postupila i napala medije koji objavljuju priče o njoj pa optužila stranačke kolege za podmetanja, ovaj ministar kaže da je to tako kada se preskoči nekoliko stepenica u politici.

Podmetanja

Treći sugovornik, također ministar u Vladi, kaže da se Žalac “bezveze narogušila”.

– Mislim da tu nema podmetanja. Pa tko bi mogao podmetnuti dijete pod auto, nevažeću vozačku i auto koji ti je mama kupila? Nema tu nikakvih podmetanja – kaže ovaj ministar. Smatra da je Žalac nespretno reagirala, ne ulazeći u to je li kriva ili nije, te da je na predsjedniku stranke i Vlade da procijeni hoće li je smijeniti.

– Ne krivim ja nju, posebno ne za prometnu, a ako joj je mama stvarno kupila auto, u redu, ali je onda mogla reagirati bolje i transparentnije. Znam da ta priča sigurno nema nikakve veze s unutarstranačkim obračunima, a stvar je procjene predsjednika Vlade koliko mu ona šteti. Poznavajući njega, neće žuriti, ispitat će sve u detalje jer on je inače takav – studiozan i ne puca na prvu loptu – kaže ovaj ministar.

O slučaju Gabrijele Žalac ni u stranci ne smatraju da se radi o unutarstranačkim obračunima.

– Neki spominju da je tu posrijedi sukob s Tomislavom Čuljkom, ali čak ako i jest tako, onda bih prije rekao da se tu radi o nekom osobnom obračunu i svađi kakvi nisu rijetki u HDZ-u. Ne mislim da je to unutarstranački obračun – kaže jedan istaknuti član stranke. Dodaje kako nije siguran hoće li Plenković ići na smjenu ministrice.

– Mislim da to neće učiniti odmah, ali u nekoj bližoj budućnosti vjerojatno da, pogotovo ako izađe još nešto – kaže naš sugovornik. Neki su HDZ-ovci, pak, Jandrokovićevu izjavu shvatili kao najavu da je smjena blizu. Podsjećaju, naime, da su nakon znakovitih izjava šefa Sabora uslijedile smjene i potpredsjednice Vlade Martine Dalić, ali i savjetnika predsjednice Mate Radeljića.

Ugroza

– Ne znam je li to neka najava, čuo sam da je Jandroković smatrao da je ona još nakon one prometne trebala dati ostavku. Vidjet ćemo – rekao je sugovornik jutarnjeg.

Dio HDZ-ovaca, međutim, smatra da se Plenković unatoč svemu neće odreći Gabrijele Žalac, no ima i onih koji su uvjereni da bi uskoro mogao prelomiti tu situaciju.

– Vjerojatno će još neko vrijeme promišljati i analizirati. No, mislim da bi ministričine izjave da joj se podmeće u stranci mogle biti prijelomne u tome hoće li ostati u Vladi. Plenković sve svoje ljude brani do kraja ili, točnije, do trenutka dok njega i njegov imidž ne počnu ugrožavati. A ova izjava Žalac o unutarstranačkim obračunima direktan je udar na silna Plenkovićeva upiranja i uvjeravanja da u HDZ-u vladaju zajedništvo i sloga – rekao je sugovornik Jutarnjeg.

Ostavka je lansirana! Premijer ministrici Žalac više ne vjeruje

Sugovornici 24 sata iz HDZ-a i Vlade tvrde da joj više nije blagonaklon. Očekuju njezinu smjenu. – Ma gotova je. Nema dalje. Ona govori da joj je sve namješteno, ali to su gluposti. Pa nitko joj nije parkirao Mercedes u dvorište da bi stvorio aferu. Činjenica jest da ona nije u dobrim odnosima s Tomislavom Čuljkom, utjecajnim slavonskim HDZ-ovcem, i čini mi se da na njega sumnja – govori sugovornik iz HDZ-a, pišu 24 sata.

Prema izvorima iz HDZ-a, u stranački rat navodno se uključila i Josipa Rimac, bivša gradonačelnica Knina i zastupnica. Isti izvori navode da dio stranačkog vrha ne gleda blagonaklono na ministričin stil koji, osim luksuznih obiteljskih automobila, uključuje skupi nakit i torbice Louis Vuitton. Mercedes E klase, koji je unajmila majka ministrice Žalac, Vinka Ivanković, od tvrtke Josipa Stojanovića Jollyja, jučer nije bio u dvorištu ministričine kuće. To je inače treći automobil Vinke Ivanković jer je Žalac izjavila da je prometnu nesreću imala u maminu Peugeotu. Majka kao predsjednica vukovarskog HGK vozi službenu Škodu, a od sredine siječnja ima i Mercedes u najmu koji mjesečno plaća oko 6700 kuna. U imovinskoj kartici ministrice stoji Mercedes njezina supruga Marija iz 1995. godine koji vrijedi oko 24.000 kuna. Dakle, ministrica nema auto, ali tvrdi da sad ima valjanu vozačku dozvolu.

Iako nije vlasnica ni jednog prijevoznog sredstva, ima nekretnine. Kuća u Vinkovcima, gdje je snimljen čuveni Mercedes, u vlasništvu je nje i supruga. Žalac je vlasnica stana u Zagrebu od 85,07 kvadrata u Bleiweisevoj ulici. U imovinskoj kartici navodi da ga je naslijedila, a taj stan joj je u prosincu 2014. godine darovala majka, pišu 24sata.

Vinka Ivanković pak na istom katu zgrade ima drugi stan od 64,35 kvadrata.

U zgradi u kojoj ministrica i majka imaju stan, s obzirom na susjede s kojima su novinari 24sata razgovarali, reklo bi se da žive umirovljenici i građani prosječnog statusa. No za razliku od njih, sto metara dalje u zgradi u Ulici grada Mainza, gdje stan od 104,03 kvadrata ima brat Ivan Ivanković, sasvim je drugačiji dojam. Riječ je o luksuznim stanovima u kojima i lift ima ključ. No tamo pak susjedi ne znaju tko je on.

Jandroković o tome tko smješta ministrici Žalac: Možda je Vlada, možda su Srbi, možda su masoni…..

Facebook Komentari