Srpski genocid u BiH: Karadžiću doživotni zatvor

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MMKS) izrekao je pravomoćnu presudu Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine. Sudac je rekao da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja te ga osudio na doživotni zatvor.

Za njih je u prvostupanjskom postupku pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđen na 40 godina zatvora.

Uz to što je proglašen krivim po točki optužnice koja ga je teretila za genocid u Srebrenici, Karadžića je raspravno vijeće ICTY-a označilo odgovornim i za progon, deportacije, prisilno premještanje stanovništva, istrebljenje i širenje terora kao zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja, prenosi N1.

Nije kriv za genocid i progon muslimana i Hrvata s područja današnjeg entiteta Republika Srpska, kao ni za genocid u Prijedoru.

Žalbeno vijeće potvrdilo je dio presude raspravnog vijeća ICTY-a kojim je Karadžić oslobođen krivnje po optužbi za genocid u drugim općinama u BiH – Prijedoru, Bratuncu, Foči, Ključu, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku i odbacilo je taj žalbeni osnov tužiteljstva. Na ovu presudu nema mogućnosti žalbe.

Kada je riječ o proceduri koja slijedi, bit će potrebno utvrditi u kojoj zemlji će Radovan Karadžić služiti kaznu. Postoji popis država s kojima postoji ugovor o izdržavanju kazni zatvora, ali će se u konkretnom slučaju morati raditi o zemlji koja u svom pravnom sustavu ima doživotnu kaznu zatvora (vrijedi napomenuti da veliki broj zemalja to nema).

Incident u Haagu pred pravomoćnu presudu Karadžiću: Policija tražila uklanjanje ovog transparenta

Facebook Komentari