Horvat: Zašto nam imputirate da je danas Dan ‘D’ za Uljanik?

Za danas je najavljen sastanak koalicijskih partnera na kojemu će se iznijeti podaci o troškovima stečaja i troškovima restrukturiranja Uljanik grupe. Ministar financija Zdravko Marić i ministar gospodarstva Darko Horvat trebali bi objaviti košta li više stečaj ili restrukturiranje.

“Zašto nam imputirate da je danas Dan ‘D’ za Uljanik?”

– Zašto nam imputirate činjenicu da je danas Dan ‘D’ za Uljanik, upitao je novinare uoči sastanka užeg kabineta Vlade ministar gospodarstva Darko Horvat. Horvat je kazao kako koalicija na današnjem sastanku neće donositi odluku, ali će se razgovarati. Ministarstvo gospodarstva za Uljanik ima svoju računicu koja se zadnjih mjesec dana ne mijenja – 930 milijuna eura za ukupni volumen programa restrukturiranja (6,7 do 8 milijadi kuna). Kratkoročno – stečaj je jeftiniji, ali ne i dugoročno, zaključio je Horvat.

Marić: Porezni obveznici trebaju znati

Ministar financija Zdravko Marić je izjavio kako porezni obveznici imaju pravo dobiti na uvid što je u konačnici sve plaćeno do sada i što treba biti plaćeno vezano za Uljanik. “Neki dan sam rekao zadnje brojke – 3,1 milijarda kuna je do sada plaćeno jamstava za gradnju brodova kojih mahom nema”, rekao je. Na upit kako komentira brojke koje je iznio ministar Horvat da je za restrukturiranje potrebno između 6,8 i 7 milijardi kuna, Marić je kazao kako više ne zna čije su koje brojke. Ponovio je kako su brojke koje smo do sada platili i one koje se sada pojavljuju u medijskom prostoru zaista velike, tj. ogromne.
Nije želio komentirati izjavu Horvata da bi stečaj bio jeftiniji, ali da treba gledati širu sliku.

Nakon što ministri izlože troškovnike, potencijalni strateški partner vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak mogao bi odlučiti je li spreman preuzeti Uljanik grupu. Premijer Andrej Plenković podsjeća da se moraju ispuniti obveze koje se tiču jamstva, ali dodaje da brodogradnja mora funkcionirati na tržišnim osnovama te je najavio veću kontrolu državnih potpora. Sindikalist u 3. Maju Juraj Šoljić poziva Vladu da odluku o privremenom financiranju donese već danas.

Facebook Komentari