Predsjednica RH objasnila Veljači zašto nije došla na prosvjed; Objasnila pomilovanja; O Mektićevim optužbama

Predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović sudjelovala je u ponedjeljak u Zagrebu na konferenciji “InvestCro: Investicijske (ne)prilike u Hrvatskoj”. Tom prilikom dala je izjavu za medije, prenosi N1.

Predsjednica je rekla kako rezultati stranih ulaganja ne odgovaraju željenoj slici. “Nedostaju nam greenfield ulaganja, i to ona kvalitetna”, rekla je Grabar-Kitarović.

Komentirala je i nedolazak na subotnji prosvjed #spasime. Jedna od organizatoraca prosvjeda, glumica Jelena Veljača, kazala je u TNT-u N1 televizije da ju je predsjednica razočarala svojim nedolaskom.

Predsjednica je rekla da je bila spriječena doći jer je imala privatne obaveze.

“Imala sam prethodno dogovorene obveze. Rado bih bila tamo, cijeli protekli tjedan sam govorila o pitanjima ravnopravnosti spolova. Kao što sam rekla imala sam privatne obveze”, rekla je predsjednica.

Organizatori prosvjeda kažu kako u Hrvatskoj nisu loši zakoni nego provedba zakona. Na pitanje je li to odraz stanja u društvu predsjednica kaže kako je već upozoravala da se na počinitelje gleda s previše blagonaklonosti dok se na žrtve gleda podozrivo i propituje jesu li nečim izazvale nasilje.

“Trebamo mijenjati mentalitet i stanje u društvu”

“Posebno me obeshrabruje što istraživanja pokazuju da tinejdžeri misle da je u redu da dečko udari curu jer ga je ona nečim iživcirala. To je neprihvatljivo. Trebamo mijenjati mentalitet i stanje u društvu. Naši zakoni su među najboljima na svjetskoj razini, ali provedba je manjkava. Nasilje se zaustavlja u obitelji, a i u školskim programima bi trebalo staviti naglasak na društveni odgoj, a ne samo akademski”, kaže predsjednica.

Pomilovanja

Na pitanje o pomilovanju Danka Seitera, predsjednica kaže da nije znala da se protiv njega vodi još jedan postupak.

“Prihvatila sam prijedlog tadašnjeg povjerenstva za pomilovanja koji su nastavili praksu bivših predsjednika da se pomiluje veći broj ljudi. Raspustila sam to povjerenstvo jer nisam htjela bagatelizirati pomilovanja. Što se tiče ovog slučaja nisam znala, a nije znalo ni Ministarstvo koje je pomilovanje presložilo”, kaže. Naglasila je i kako ne radi nikakvu razliku između ljudi koji su financirali njenu kampanju i onih koji nisu.

“Ja sam predsjednica svih građana i jednom kad je kampanja gotova, tako se moram i ponašati. Što se tiče donacija, mislim da sam osobno bila najveći donator u svojoj kampanji, osim stranke”, rekla je Grabar-Kitarović.

Mektićeve optužbe

Govoreći o optužbama bosanskohercegovačkog ministra sigurnosti Dragana Mektića da je SOA naoružavala selefije u susjednoj zemlji kako bi potkrijepila tvrdnje hrvatske predsjednice o tisućama ekstremista u BiH, predsjednica kaže kako te optužbe uopće ne želi komentirati.

“Na tome rade službe. Hrvatski građani moraju znati da ih službe štite od ugroza i da djeluju zakonito”, rekla je predsjednica.
Na pitanje o tome kako je moguće da privatne osobe voze automobil konzula, predsjednica kaže kako je to pitanje za MVEP.

“Ne znam ništa o tome. Ne mogu se baviti tehničkim pitanjima kad je riječ o tome kako su registrirana vozila u konzulatima. Apsolutno nije u redu, ali to morate pitati MVEP”, kaže predsjednica.

Facebook Komentari