Kako spriječiti prijeteću propast turističke sezone

Kvalitetom protiv pada turističke potražnje -Najveći nacionalni skup privatnih iznajmljivača 29. i 30. ožujka u Splitu, javlja HGK.

Ponovno jačanje najvećih konkurenata u turizmu, poput Tunisa, Turske i Grčke, te poljuljane ekonomije ključnih emitivnih tržišta, Italije i Njemačke, izazvalo je zabrinutost kod dijela privatnih iznajmljivača koji su u iščekivanju rezervacija za Uskrs kao prvoga velikog testa ove sezone.

„Mogućnost povećanja broja smještajnih kapaciteta došla je gotovo do maksimuma, pogotovo zbog ograničenja infrastrukture i ograničenog broja letova tijekom sezone. Nisu moguća povećanja broja turista u dvoznamenkastim postocima u odnosu na prošle godine, a koja bi ujedno paralelno pratila toliko povećanje smještajnih kapaciteta. S druge strane, pribjegavanje rušenju cijena ruši imidž cijele destinacije, dok za povećanje također cijena nema mjesta zbog oporavka konkurentskih turističkih tržišta. Stoga je kontinuirano ulaganje u kvalitetu smještaja naše najvažnije oružje za borbu protiv pada turističke potražnje,“ rekla je v.d. voditeljice Zajednice obiteljskog smještaja HGK Martina Nimac Kalcina povodom novog izdanja najvećega nacionalnog skupa privatnih iznajmljivača, Foruma obiteljskoga smještaja u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, koji će se održati 29. i 30. ožujka u Sportskom centru Gripe u Splitu.

„Razlog popularnosti obiteljskog smještaja je veća mogućnost za domaće, lokalno i autohtono iskustvo, što je nešto što današnji turist traži. Žele lokalnu priču i doživljaj. Smještaj više nije prioritet, već priča koju žele ponijeti sa sobom kao glavnu uspomenu te je podijeliti s prijateljima,“ napominje Nimac Kalcina.

Nimac Kalcina naglašava da je upravo zato ovo izdanje Foruma obiteljskog smještaja posvećeno načinima kako podići tu kvalitetu, od luksuznoga privatnog smještaja i dizajna interijera do ulaganja u profesionalnu fotografiju i posluživanja vrhunskoga doručka. Dio foruma bit će posvećen i ekološkim objektima i održivome turizmu. Predstavit će se i razne mogućnosti obogaćivanja ponude za goste kroz povezivanje s pustolovnim turizmom.
U sklopu Foruma predstavnici Ministarstva turizma predstavit će i promjene u zakonodavstvu i novosti za privatne iznajmljivače te kreditne linije. Bit će riječi i o poreznom položaju pružatelja smještaja u domaćinstvu, a Forum će uključivati i veliki izložbeni prostor s predstavljanjem ponude proizvođača i pružatelja usluga relevantnih za obiteljski smještaj, piše HGK.

TAGGED:
Share This Article