Znakovi koji pokazuju da pijete previše kave

Kava je jedan od omiljenih toplih napitaka, a mnogi bez nje ne mogu zamisliti život. O tome je li dobra ili pak loša za ljudsko zdravlje često se vode rasprave, no većina je istraživanja pokazala kako je kava dobra – ako se s njome ne pretjeruje.

Neki od simptoma koji ukazuju na to da pijete previše kave su sljedeći:

Nervoza i umor

Kava je stimulans pa utječe na živčani sustav, a kofein potiče oslobađanje određenih hormona kao što su adrenalin i dopamin koji pa izazivaju nervozu ili čak i bijes. Prekomjerni unos kofeina može izazvati tjeskobu, pretjerano uzbuđenje, ubrzano kucanje srca, razdražljivost pa čak i izljeve ljutne, tvrde liječnici.

Nagli umor

Nakon popijene kave, osjećamo se energično. Ipak, nakon nekoliko sati, ta razina energije može naglo pasti te prouzročiti umor. Stručnjaci otkrivaju kako nam samo zdrava hrana može pružiti pravo ‘gorivo’ za tijelo.

Trzanje oka

Imate li česte trzaje oka, upravo bi pretjerani unos kofeina mogao biti jedan od glavnih uzročnika te pojave. Naime, istraživanja su pokazala da kofein potiče oslobađanje hormona koji mogu povećati reaktivnost u mišićima i živcima. Imate li često ovaj simptom, smanjite unos kave i povećajte unos vode.

Često morate na WC

Kod pojedinaca kofein može djelovati kao diuretik te potaknuti potrebu za čestim mokrenjem. Upravo iz ovog razloga, kava se nikad ne smije piti na prazan želudac. Naime, hrana će ublažiti diuretičko djelovanje kofeina.

Problemi sa spavanjem

Preveliki unos kofeina može negativno djelovati na kvalitetu sna, što je sasvim logično s obzirom na to da kavu pijemo kako bismo se razbudili. Imate li često problema s nesanicom, probajte smanjiti unos kave, piše Žena.hr.

Facebook Komentari