VIDEO Drama u Beogradu, Vučić je satima bio zatočen u Predsjedništvu, prosvjednici traže, osim ostavke državnog vrha, oslobađanje uhićenih

Na poziv Saveza za Srbiju (SzS) građani su se okupili ispred zgrade Predsjedništva u Beogradu gdje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao konferenciju za medije zbog subotnjeg prosvjeda tijekom kojeg je provaljeno u zgradu RTS-a. Čelnik Dveri Boško Obradović pozvao je prosvjednike da krenu osloboditi uhićenog mladića koji je sudjelovao u prosvjedu u subotu. Tamo dao rok policiji da sutra do 15 sati oslobodi osobe uhićene zbog sinoćnjeg upada u RTS i prosvjednici su se navečer razišli. Prosvjednici su otišli od zgrade Predsjedništva jer su imali informaciju da je Vučić pobjegao kroz tajni prolaz. No, kad su ljudi otišli, kažu organizatori prosvjeda, on se vratio u zgradu i izišao ispred, gdje ga je izvrijeđalo nekoliko ljudi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tako je oko 16 sati, nakon što je od podne bio tamo zatočen, izišao iz zgrade.

Kako javlja reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak, Vučića su dočekali prosvjednici koji su mu između ostalog uzvikivali “Lopove”, i “Ukrao si Srbiju”!

On im je na to odgovorio: “Živjela Srbija, ali ne fašistička kao što su to vođe prosvjeda”.

Vođa Saveza za Srbiju Dragan Đilas napisao je na svom Twitteru da je krenuo u policijsku krenuo u policijsku postaju 29. studeni da ga uhite zajedno s Obradovićem, Lutovcem i Zelenovićem. “Svi mi kojimo smo bili sinoć u RTS-u preuzimamo odgovornost što smo tražili da RTS počne istinito informirati”, rekao je Đilas.

On je poručio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da prestane s uhićenjima djece.”Mi smo Vučiću krivi”, napisao je Đilas. Ta policijska postaja je blokirana.

Boško Obradović je, obračajući se demonstrantima s kamiona ispred policijske stanice, dao rok policiji da sutra do 15 sati oslobodi osobe uhićene zbog sinoćnjeg upada u RTS

“Ako se to ne dogodi, organizatori protesta odlučit će kada će se ponovno okupiti prosvjednici. Oni su kraj, oni su prošlost”, zaključio je Obradović.

Ranije danas

Ulazi i izlazi iz zgrade srbijanskog Predsjedništva u Beogradu bili su zatvoreni nakon Vučićeve konferencije za medije.

Organizatori prosvjeda pozvali su da se formira krug oko zgrade i da se Vučiću onemogući izlazak iz Predsjedništva. Traže da Vučić da ostavku i raspiše izbore, isto traže i od premijerke Ane Brnabić.

Andrija Jarak, reporter Dnevnika Nove TV, pratio je tijek prosvjeda pred zgradom Predsjedništva.

“Prosvjednici su odlučni u blokadi zgrade Predsjedništva i ne dopuštaju da Vučić napusti zgradu prije nego što podnese ostavku. Dolazi sve veći broj ljudi. Atmosfera je jako napeta”, kaže Jarak, dodajući da su prosvjednici objavili kako su uhićena dva prosvjednika.

Tvrde, međutim, da ih nije uhitila policija, već “Vučićevi batinaši”. Štoviše, tvrde da su specijalci Vučiću odbili poslušnost.

“Upravo su rekli da su specijalci odbili Vučiću poslušnost te da je Vučić naredio da dovedu vojnu policiju”, javlja Jarak.

Dodaje da prosvjednici konstantno pozivaju policiju da prijeđe na njihovu stranu, da budu s narodom.

Na Instagramu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića objavljena je fotografija na kojoj on i ministar Nebojša Stefanović – igraju šah.

“U Predsjedništvu kratak odmor pred poslijepodnevne aktivnosti. Srbija hrabrosti i poštenja uvijek pobjeđuje nasilnike”, piše u opisu fotografije.

Srbijanski MUP je javio da je “nekolicina huligana”, predvođena jednim od lidera Saveza za Srbiju Boškom Obradovićem napala pripadnike policije na križanju ulica kralja Milana i kneza Miloša u Beogradu.

“Oni su fizički nasrnuli na pripadnike policije i pokušavaju ih udariti kamionom i probiti kordon”, naveo je MUP.

“Prošlo je dva sata kako je u mišjoj rupi, a njegovi suradnici su u panici. Mi smo slobodni ovdje, a oni su u mišjoj rupi”, čulo se na prosvjedu. Prosvjednici se ne razilaze. Svi su ispred izlaza iz zgrade Predsjedništva Srbije.

Boško Obradović zatražio je još jednom da se predstavnici oporbe pozovu u Dnevnik 2 RTS-a.

“Neka izađe i neka se suoči sa svojim narodom. Neka odgovori na pitanja za sedam godina njegove diktature. Neka izađe, dosta je, gotovo je. Odlazi! Ostavka”, rekao je Obradović poručujući Vučiću da “jedino štakorskim kanalima može izaći iz Predsjedništva”.

“Može birati hoće li biti čovjek i podnijeti ostavku ili će biti štakor i izaći štakorskim kanalima”, rekao je Obradović.

“Nema nazad, idemo dok ne vidimo kraj ovom režimu!”

Boško Obradović, predsjednik Dveri, obratio se prosvjednicima na ulazu u zgradu Predsjedništva. “Napravili smo obruč oko Predsjedništva. Vučić ne može izaći, on danas mora podnijeti ostavku. Šetali smo tri mjeseca, neće da nas čuju. Vrijeme je da tražimo ostavku onoga koji je najodgovorniji”, poručio je Obradović.

U dvorani u kojoj je Vučić imao konferenciju čuli su se zvižduci prosvjednika. Vučić je poručio kako s “fašistom Obradovićem” neće razgovarati, javlja N1.

“Ne želim razgovarati s fašističkim liderom kakav je Boško Obradović. Neću razgovarati ni sada kad mi je život ugrožen i nimalo se ne bojim”, poručio je Vučić.

“Mjesecima smo šutjeli na uvrede fašista Obradovića i tajkuna Đilasa i Jeremića bavili smo se svojim poslom”, rekao je srbijanski predsjednik naglašavajući da je za to vrijeme otvoreno stotinu proizvodnih pogona kojima se ponosi.

“To su rezultati našeg rada, sve ono što oni drugi nikad nisu uradili. Oni se mogu ponositi samo brojem zatvorenih tvornica i debljinom novčanika.”

“Najsmješnije mi je kad mi viču ‘Vučiću lopove’ oni koji su pokrali milijune”, rekao je.

“Država Srbija neće dopustiti da nasiljem ugrožavate bilo koga. Svi koji misle da siledžijstvom i napadima na ljude mogu ostvariti političke rezultate grdno se varaju”, rekao je Vučić.

“Fašist Obradović i tajkuni Đilas i Jeremić moraju se vratiti na vlast da bi nastavili pljačkati”, rekao je Vučić dodajući kako je završena istraga o pljačkanju dodajući da nema straha, te da može izgubiti samo život i ništa više.

“Ne bojim se sile batinaša koji napadaju jer je moj posao da branim Srbiju od tajkunskih siležija i fašističkih batinaša”, rekao je.

“Zemlju su opljačkali baš Đilas i Jeremić. Ovaj Boško Obradović je obični sitni fašist”, rekao je Vučić nabrajajući nekoliko slučajeva nasilja u kojima je, kaže Vučić, sudjelovao Obradović, javlja N1.

Facebook Komentari