Irski gulaš s pivom, možete ga poslužiti „na žlicu“ ili ga pustiti da nešto duže kuha

Ilustracija

Ništa ne djeluje tako utješno i ne grije bolje od punog tanjura mirisnog gulaša u kojem se, uz fini komad junetine, našlo i puno aromatičnih začina, povrća i tamno pivo.

Kad imate na raspolaganju dobar komad mesa, kvalitetno tamno pivo i nešto vremena, skuhajte ovaj divni, gusti, tamni i bogati irski gulaš. Možete ga poslužiti „na žlicu“ ili ga pustiti da nešto duže kuha kako bi se reducirala tekućina pa ga poslužiti uz kremasti pire od krumpira.

Kako god ga pripremili, skuhat ćete ukusno i zasitno jelo za koje će vas svi tražiti recept. I da, ova će vam količina biti dovoljna za dva dana, slobodno ga podgrijte jer u njemu nema krumpira.

Sastojci:

1,5 kg junetine (bez kosti, koljenica, lopatica)
3 velike glavice luka
3 režnja češnjaka
200 g mesnate slanine
3 žlice glatkog brašna
500 ml kvalitetnog tamnog piva (preporučujemo Guinness)
4 žlice dvostrukog koncentrata rajčice
750 ml mesnog temeljca
3 mrkve
2 stabljike celera (salatnog)
3 lovorova lista
3 -4 grančice timijana
2-3 prstohvata soli
malo mljevenog papra

Priprema:

1. Narežite meso na komade veličine zalogaja, dobro ih posušite.

2. Luk i češnjak nasjeckajte na sitno. Mrkvu ogulite i narežite na veće komade (također veličine zalogaja), stabljike celera operite i narežite na ploške.

3. Zagrijte posudu, dodajte maslinovo ulje pa ubacite malo mesa i popecite ga kratko sa svih strana pa izvadite van, ponovite dok ne popečete svu količinu mesa. Ostavite meso sa strane.

4. U istoj posudi ispirjajte luk (dodajte ulja po potrebi), dodajte češnjak i čim češnjak zamiriše dodajte na kockice narezanu slaninu. Pirjajte dok se slanina lijepo ne zazlati.

5. Dodajte brašno, promiješajte pa sve zalijte tamnim pivom i dobro izmiješajte. Potom dodajte lovorov list, timijan, koncentrat rajčice, mrkvu, celer, temeljac, promiješajte pa dodajte meso. Posolite i popaprite, po potrebi dodajte i malo vode (meso i povrće trebaju biti u potpunosti prekriveni tekućinom). Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata.

6. Skinite poklopac i nastavite kuhati dodatnih 30 minuta dok se tekućina ne reducira.

7. Poslužite s kuhanim slanim krumpirom ili pireom od krumpira, piše Zadovoljna.

Share This Article