VIDEO Tinejdžer jajem napao senatora koji je sablaznio izjavom o krvavom napadu, uzvratio je šakom

Australski senator Queenslanda Fraser Anning razgovarao je s novinarima kada ga je tinejdžer pogodio jajem u Moorabbinu u jugoistočnom dijelu Melbournea. Senator je mladića zatim dva puta udario.

Snimka incidenta pokazuje mladića koji najprije snima senatora Anninga, a potom mu na glavi razbije – jaje. Anning mu nije dostao dužan, pa je 17-godišnjaka udario prije nego što su ih razdvojili. Mladića je kasnije odvela policija, piše ABC.

Na internetu je već pokrenuta akcija za prikupljanje donacija kako bi se pokrili pravnih troškova za mladića i kako bi se kupilo još jaja.

Incident se dogodio nakon senatorove kontroverzne izjave u kojoj za stravičan napad na dvije džamije na Novom Zelandu, u kojem je poginulo više desetaka ljudi, krivi imigrante. ”Osporava li netko i dalje povezanost između useljavanja muslimana i nasilja?”, napisao je na Twitteru senator.

“Potpuno se protivim bilo kojem obliku nasilja unutar zajednice i potpuno osuđujem djelovanje napadača”, napisao je i dodao: “Međutim, iako se takva vrsta nasilnog vigilantizma nikada ne može opravdati, ono što, kako u Australiji, tako i na Novom Zelandu, naglašava sve veći strah u našoj zajednici je sve veća prisutnost muslimana”.

Na račun te izjave odmah su počele stizati kritike, uključujući i one australskog premijera Scotta Morrisona. Premijer je u subotu objavio da će Vlada, kada se Parlament vrati sljedećeg mjeseca, podnijeti prijedlog da se kazni senatora Anninga. ”Inače ne bih pridavao ovome pažnju, ali želim apsolutno i potpuno osuditi izjave senatora Anninga … o ovom užasnom terorističkom napadu, s pitanjima imigracije, a posebno napad na islamsku vjeru”, rekao je Morrison.

Oporbeni vođa Bill Shorten izjavio je da su komentari senatora Anninga odvratni. ”Senator, izgleda, ne svira u istom ritmu kao i mi ostali. Ne mogu zamisliti svijet u kojem političar ili bilo koji drugi Australac vidi krivce u žrtvama. To je odvratno i za to nema mjesta u australskom parlamentu i nadamo se da će se birači riješiti ovog čovjeka na najučinkovitiji način”, kazao je Shorten.

U subotu je senator Anning održao sastanak u industrijskom dijelu predgrađa Moorabbina, a na sastanku je bilo oko 60 ljudi, jednako koliko je bilo i prosvjednika protiv senatora. U Senatu sjedi kao neovisan, nakon što je prvotno u Parlament ušao kao član stranke Jedna nacija. Kasnije je prešao u Katterovu australsku stranku iz koje su ga izbacili zbog zabrinutosti da su njegova stajališta o imigraciji i rasi previše ekstremna, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari