Najnovije

Jandroković poslao poruku oko Bleiburga, Plenković komentirao Jasenovac

Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u posjetu je Županijskoj organizaciji HDZ-a u Splitu – u sklopu priprema za izbore za Europski parlament u svibnju.

Predsjednica bi ih trebala raspisati do 26.-og ožujka. Izjavio je kako očekuje da će se ove godine održati zajednička komemoracija u Jasenovcu te ponovio da će Sabor biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu.

– Ne mogu prihvatiti one koji govore da je to bila odmazda i da je to nešto prihvatljivo. Poraženi vojnici su zaslužili suđenje, oni su ubijeni bez suda, radi se o zločinu. Kao država smo dužni komemorirati tu žrtvu. Poručio bih i onima na ekstremnoj desnici, koji taj događaj pokušavaju iskoristiti kako bi relativizirali zločine ustaškog režima, da je to neprihvatljivo, to osuđujemo. Bleiburg je mjesto gdje komemoriramo žrtvu. To je poruka svima, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Premijer Andrej Plenković odgovorio je u subotu na novinarsko pitanje hoće li primiti ljude iz Saveza antifašističkih boraca, a vezano uz moguću zajedničku komemoraciju u Jasenovcu.

– Već smo razgovarali, smatramo da je potrebno imati jednu i jedinstvenu komemoraciju u Jasenovcu. Pozivi su poslani, ona će se održati sredinom travnja, a mi ćemo tamo naravno biti. Razgovaramo sa SABA-om i predstavnicima židovske zajednice, Srba i Roma. Bilo bi jako dobro da bude zajednička komemoracija. To bi bili važni iskoraci i za pitanje sjećanja, pomirenja i osude zločina koji su se dogodili u Jasenovcu, javlja HRT.

Facebook Komentari