Čačić o Uljaniku: Ta vrsta igre s našim novcima je neizdrživa. Ne razumijem Horvatovu logiku

U Intervjuu tjedna HRT-a gostovao je Radimir Čačić, predsjednik Reformista te župan Varaždinske županije.

Bivšeg ministra gospodarstva Radimira Čačića urednica Jasmina Popović na početku emisije upitala je kako će se razviti situacija oko Uljanika.

– Darko Horvat govori o potrebi da se restrukturiranje isplati sa 6,4 do 8,4 milijardi, Tomislav Debeljak govori od 8,4 do 10,4 milijardi kuna, pa bi se mogli složiti da je “zajednički nazivnik 8,4”. Istovremeno o stečajnoj cifri govori ministar Marić u rasponima od 4 do 4,5, a Horvat govori na razini 7,5. Koju vrstu nevjerojatnih konstrukcija slušamo? Ta vrsta igre s našim novcima je neizdrživa. Ne razumijem Horvatovu logiku i da je spreman podmetnuti se sa stavom da damo dodatne tri ili četiri milijarde kuna. Ako je restrukturiranje i stečaj na nuli, onda smo svi za. Ali ako treba dati tri do četiri milijarde, onda to nema smisla, govori Čačić.

– Igre se igraju, politički utjecaj je stalno prisutan, a mi te milijarde plaćamo, dodaje Čačić. Pozvao je ministra financija Zdravka Marića da iznese točne brojke vezano uz brodogradilišta.

– Ne treba dalje baciti novac građana Hrvatske, dodaje, ističući da će podrška Reformista cijeloj priči biti uvjetovana jasnom pozicijom Vlade po pitanju brodogradnje.

Hoće li koalicija nastaviti u ovom sastavu, a nakon najava SDSS-a da bi mogao istupiti?

– Manjine moraju, da bi dobile bilo kakvu korist za populaciju koju predstavljaju, svoje probleme rješavati s Vladom. Ta priča da Vlada ima 82 stabilna, to shvatimo samo uvjetno. Da ne dođu tri zastupnika SDSS-a onda je 79. Činjenica jest da i oni koji nisu ovdje u koaliciji, da puno njih podržava Vladu, znajući da Sabora više nikada vidjeti neće. To zna i Andrej Plenković, zna i Milorad Pupovac, dodaje Čačić koji smatra da SDSS neće napustiti koaliciju.

Čelnik Reformista smatra da za HDZ prijevremeni izbori nisu opcija.

– Ako izađu na izbore, neće imati s kim formirati Vladu. HDZ će pobijediti, ali to će biti “pirova pobjeda”. Oni nemaju partnera, nitko, ali baš nitko neće ući s njima u koaliciju. Oni koji bi htjeli, nemaju mandate. HNS bi ušao nogama, rukama, srcem, a najviše interesom, no ne mogu nigdje dobiti niti jedan mandat.

Iz svega bi izašlo to da bi HDZ pozvao SDP na suradnju, dodaje.

– To i nije najgore. No, problem je što imamo dva politička igrača koji nemaju snage i sposobnosti da nešto naprave. SDP nema ništa, a HDZ radi nešto sporo i cendravo…

Vjeruje da bi u budućnosti Reformisti mogli imati i više zastupnika u Saboru te da bi u tom slučaju mogli biti važan faktor.

Radimir Čačić, koji je podnio ostavku nakon što je donesena pravomoćna presuda za izazivanje prometne nesreće sa smrtnim posljedicama u Mađarskoj, smatra da ministrica Gabrijela Žalac nije trebala podnijeti ostavku zbog višegodišnje vožnje bez važeće vozačke.

– Ma kakvi. Te vrste demagogije i licemjerja mi se gade. Postoje sto drugih razloga za ostavku. Nismo povukli ni 20 posto sredstava iz fondova EU-a. Tu možemo tražiti razloge za ostavku. Ali ako je netko sudjelovao u prometnoj nesreći i nema nikakve krivice na njemu, niti je uzrokovao niti je doprinio nesreći, ne treba podnijeti ostavku.

Facebook Komentari