Ugrizi mogu imati ozbiljne posljedice za ljude i životinje: Uranila sezona sitnih nametnika koji prenose niz teških bolesti

Iznadprosječno visoke temperature, sunčani dani i dovoljno vlage probudili su životinjski svijet. Zbog toga su aktivni i krpelji, prijenosnici raznih bolesti. Baš je zato potreban povećan oprez za vrijeme boravka u prirodi.

Vrijeme je krpelja, sitnih nametnika koji su najčešći na lišću, granama i niskom raslinju. Vole sunce, toplinu i vlagu,a njihov ugriz izaziva svrbež i crvenilo, ali i smrtonosne bolesti.

U Primorsko-goranskoj županiji (PGŽ), ranije nego inače, zabilježen je prvi slučaj borelioze, koja se liječi antibioticima, a od koje se može zaštititi i cjepivom.

“Protiv krpeljnog meningoencefalitisa, cijepljenje se u svakom slučaju preporučuje za ljude koji borave u prirodi, koji su u Hrvatskoj sjeverno od Save. Međutim, s obzirom na sporadičnu pojavu ove bolesti i u Gorskom kotaru, ta se preporuka može proširiti”, rekao je Dobrica Rončević, voditelj epidemiologije Zavod za javno zdravstvo PGŽ.

Prije šetnje prirodom važna je i dobra priprema. Lagana odjeća i zatvorena obuća za šetače, a ampulice, tablete i ogrlice za životinje. Nakon šetnje obvezno treba pregledati svoje ljubimce.

“Najbolje ga je očetkati i pogledati jer krpelj se ne ulovi odmah rilom, on najprije šeće po organizmu dok ne nađe povoljno, mekano tkivo”, rekao je veterinar Sanjin Polić.

A ako se nametnik uoči, treba ga pravilno odstraniti. Liječnička će pomoć biti potrebna, ističe doktorica opće medicine Ena Filipović Ferenčić, “ako se jave kožne promjene na mjestu uboda kroz nekakvih tri do 30 dana, obično se par tjedana nakon kontakta s krpeljom pojave nekakvi simptomi slični gripi”.

Ignoriranje simptoma krije strašne posljedice. Naime, prošle su godine u Hrvatskoj zabilježena 822 slučaja Lajmske bolesti te 23 slučaja meningoencefalitisa, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari