Vlada traži volontere za rad dok Hrvatska predsjeda EU, mladi poručili da nisu bedaci

Ad

Svjetski savez mladih Hrvatska zapitao se zašto Vlada poziva mlade da volontiraju tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om i zauzvrat dobiju troškove za pokaz za javni prijevoz i jelo u menzi. Smatraju da na ovaj način Vlada podcjenjuje i degradira mlade ljude.

Pismo Svjetskog saveza mladih Hrvatska prenosimo u cijelosti:

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu) trenutno na web stranicama Sveučilišta regrutira studente završnih godina kako bi pomogli u organizaciji predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a koje će se održati u prvoj polovici 2020. godine.

Ništa u tome ne bi bilo problematično da nije riječ o volontiranju, tj. o besplatnom radu koji se očekuje od časnika za vezu!

Navodi se da se od kandidata, između ostalog, očekuje: “sposobnost podnošenja većih opterećenja poslom, fleksibilnost i spremnost na angažman (intenzivno radno vrijeme!)”. Navodno bi to bila vrijedna crtica u životopisima mladih koji se tek spremaju za izlazak na tržište rada. Sve bi se velikodušno honoriralo: “Tajništvo Predsjedanja će Vam isplatiti iznos za pokrivanje polugodišnjih troškova prijevoza. Prehrana je osigurana u konferencijskim i drugim prostorima.” Riječ je o iznosu od točno 600 kn. Cijena mjesečnog ZET-ovog pokaza za studente u Zagrebu iznosi 100 kuna.

Ali to nije sve! Naglašavaju da će kandidat od svega možda imati i dodatne koristi jer: „Bit ćete na mjestu događanja, bit ćete u prilici upoznati političku elitu današnje Europe.“ Kakva privilegija! Napori koje Vlada poduzima kako bi zadržala mlade u Hrvatskoj su uistinu zadivljujući… Nudi im besplatan prekarni rad za europske političare i diplomate, a uz to im servira samo nadu kako će im takva poznanstva možda biti i od koristi.

Zar su ovakve ponude primjer kako se treba odnositi država i njezine institucije prema radu mladih? Ako predsjednik Vlade, kao i njegovi ministri, uporno ponavljaju kako rade na demografskoj obnovi i ulažu sve snage da se zaustavi iseljavanje mladih, onda moraju osobama koje će raditi posao časnika za vezu tijekom hrvatskoga predsjedanja Europskom unijom osigurati poštenu naknadu za posao, a ne se oslanjati na njihovu dobru volju i volontiranje. Smijemo se pitati bi li oni koji su donijeli ovakve odluke pristali na kraju svojih studija, odnosno na početku karijera pola godine raditi besplatno „intenzivno radno vrijeme“, a sve radi debljanja životopisa?

U prosincu 2018. Vlada se pohvalila kako je minimalna studentska satnica za 2019. godinu podignuta za čitave 2 kune te da sada iznosi 23,44 kune neto. Otprilike u isto vrijeme iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova dolazi procjena da će ukupni trošak predsjedanja Vijećem EU-a za Hrvatsku biti oko 70 milijuna eura. Očito je baš studentski rad ispao stavka na kojoj bi se taj proračun slomio pa je odlučeno da će organizacija najvažnijeg državnog diplomatskog događaja u hrvatskoj povijesti biti izvedena na bazi čistog domoljublja, barem kada se tiče mladih, jer oni mogu raditi i za tapšanje po ramenu.

Podcjenjujuće je i duboko degradirajuće da se mlade intelektualce pokušava instrumentalizirati kako bi se na njihovim leđima ostavila dobra slika o Hrvatskoj kao ravnopravnoj članici Europske unije. Ona to nije jer se, između ostalog, njene ugrožene mlade generacije tretiraju kao građani drugog reda i jer se njihove potrebe zanemaruju. Mladi odlaze iz Hrvatske jer su prečesto iskorištavani kao besplatna (ili barem jeftina) radna snaga i jer se time vrijeđa njihova inteligencija.

Kad su mladi suočeni s tolikim ponudama poslova gdje se u drugim državama Europske unije vrednuje obrazovanje i rad svake osobe na način da im se osiguravaju uvjeti rada koji omogućuju znatno bolji životni standard, onda se i od hrvatskih institucija u ovakvim prigodama može očekivati ponuda koja predstavlja pravi posao, a ne mrvice i ostatke s konferencijskih stolova za kojima sjede „političke elite današnje Europe“. Prilike da se u intenzivnom radnom vremenu volontira za 100 kn, tj. mjesečni pokaz, definitivno nisu poticaj za rast nade kako se stvari mijenjaju na bolje.”

Facebook Komentari