VIDEO Policajac učio migrante da viču Dinamo Zagreb pa dobio otkaz

Društvenim mrežama širi se snimka na kojoj policijski djelatnici skupinu migranata tjeraju da izvikuju slogan “Dinamo Zagreb!”

Snimka je nastala 6. 3. ove godine na području postaje granične policije Cetingrad, a na cijelu situaciju reagirao je Centar za mirovne studije koji je upite poslao Ministarstvu unutarnjih poslova, Pučkoj pravobraniteljici i saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost

Iz policije su nam odgovorili kako je video snimio jedan od policajaca koji će biti udaljen iz službe dok će protiv trojice ostalih biti pokrenut disciplinski postupak.

Odgovor MUP-a prenosimo u cijelosti:

“Odmah po saznanju, u petak, 8. ožujka, zbog utvrđivanja svih relevantnih činjenica o vremenu i mjestu nastanka sporne snimke, a prije nego je snimka objavljena u javnosti, poduzete su potrebne provjere i izvidi na terenu te je utvrđeno:

Sporni događaj se dogodio u srijedu, 6. ožujka 2019. godine u jutarnjim satima na području PGP Cetingrad.

Policijski službenici neposredno na graničnoj crti uočili su grupu osoba koja se odmarala. Policijski službenici upozorili su ih da bi njihovo daljnje kretanje značilo nezakonit prelazak državne granice te da se moraju vratiti natrag. Budući da su se zatečene osobe dobro služile engleskim jezikom, jedan od policijskih službenika potaknuo ih je na neprimjerenu komunikaciju, te ih je pri tom snimao uz pomoć mobilnog uređaja.

S obzirom da je postojala sumnja da postoji još osoba koje se kreću prema granici, jedan dio policijskih službenika obavljao je pregled terena, dok je drugi dio osiguravao zatečene osobe. Nakon pretrage terena zatečene osobe su, obzirom da su im policijski službenici onemogućili nezakonit ulazak u Republiku Hrvatsku, napustile mjesto zaticanja vrativši se u dubinu područja BiH.

Protiv trojice policijskih službenika koji su sudjelovali u događaju nadležni rukovoditelji pokrenut će disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti iz članka 96. stavka 1. točke 7. Zakona o policiji, nedolično ponašanje u službi ili izvan službe kada šteti ugledu policije, dok će policijski službenik koji je snimao i nedolično se ponašao na način da je neprimjereno komunicirao sa zatečenim osobama, biti udaljen iz službe jer se disciplinska povreda ocjenjuje takvom da bi njegov ostanak u službi mogao štetiti interesima službe.
Policijska uprava karlovačka provodi kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja svih okolnosti navedenog događaja.

U više navrata smo ponavljali naš stav oko nulte tolerancije na bilo kakva protupravna ponašanja policijskih službenika, stoga i ovakvo ponašanje osuđujemo”, poručuju iz MUP-a.

Facebook Komentari