Dvije stotine vrtića, 660 MR-a, svakom djetetu po 200 tisuća kuna…: Evo što bismo sve mogli sa 7,5 milijardi kuna za spašavanje Uljanika

Ministar gospodarstva naglasilo je da će spašavanje Uljanika biti isključivo politička odluka, a ta odluka teška je oko 7,5 milijardi kuna poreznih obveznika.

S obzirom na to da u Hrvatskoj novca nedostaje gdje god se čovjek okrene, od bolnica, vrtića i škola do demografije, izračunali smo što bi se sve moglo kupiti za taj novac kada bi se donijela drugačija politička odluka.

U više od 100 općina i gradova u Hrvatskoj nema vrtića. Kada bi 7,5 milijardi kuna odlučili potrošiti na izgradnju vrtića, mogli bi ih izgraditi gotovo dvije stotine.

U škole se za učenike petog i šestog razreda tek uvodi obvezna informatika, a opremanje jedne informatičke učionice stoji i do 260 tisuća kuna. Umjesto spašavanja Uljanika, moglo bi se opremiti 28 tisuća informatičkih učionica.

Zdravstvo grca u dugovima od 8 milijardi kuna, bolnicama nedostaje i liječnika i opreme, a vječne su samo liste čekanja. Najskuplji uređaj za magnetsku rezonanciju stoji oko 11 milijuna kuna. Njih 660 se može kupiti za cijenu Uljanika.

Medicinske opreme nedostaje i domovima zdravlja. Tragedijom obilježen Dom zdravlja u Metkoviću nije imao života vrijedan uređaj koji stoji oko 10 tisuća kuna. Mogli bi ih kupiti 740 tisuća.

Demografija i iseljavanje su među najvećim hrvatskim problemima, a kada bi se 7 i pol milijardi kuna podijelio s brojem novorođene djece, svako bi od države moglo dobiti 200 tisuća umjesto sadašnjih dvije tisuće i tristo kuna, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari