Tjedan konačnih odluka: Debeljak ne želi krpati dugove, rješenje za Uljanik je novi ‘rescue aid’ kredit?

Tomislav Debeljak je, nakon sastanka sindikata s predstavnicima Vlade i Uljanika, rekao da bi vjerovnici i dioničari trebali snositi dug iz prošlosti, jer kako je naveo, to propisiju EU smjernice, konkretno članak 46. U buduće, on kao strateški partner, poručio je, neće tražiti pomoć od države, piše n1.

“Spremeni smo financirati brodove kako bi bili završeni, to će smanjiti gubitke”, kazao je Debeljak.

Emil Bulić, predsjednik Uprave Uljanika, kazao je da je došao taj tjedan kad se donosi konačna odluka. To bi se trebalo dogoditi u petak na sjednici Vlade.

“To je nešto što je teško za objasniti, ali dobili smo uvjerenje da će odluka biti donesena ovaj tjedan”, kazao je Bulić.

“Prihvaćen je zahtjev da se ovaj tjedan iznijedri odluka, kakva god ona bila”, kazao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

“Imao sam priliku čuti strateškog partnera, Upravu i sindikate, svi imaju dobru namjeru da se ide u restrukturiranje, da se ide prema ‘rescue aid’ kreditu koji će osigurati međufinanciranje, a koji neće opteretiti niti proračun niti strateškog partnera”, kazao je Horvat.

Na pitanje koliki bi to bio iznos, Horvat nije znao reći, ali poručio je da bi se tim novcem financirale zaostale plaće i završetak brodova. Horvat je kazao da bi taj novi ‘rescue aid’ kredit imao puno strože uvjete i da bi jednog dana trebao biti vraćen iz poslovanja Uljanika.

Ministar kaže da je prema njegovim saznanjima jedan dio računa Uljanika već deblokiran, a da bi se to trebalo dogoditi i s drugim dijelom.

Upitan znači li to da će račun Uljanika biti deblokiram odgovorio je: “Mi se nadamo da će biti.”

Horvat je naveo da je dug Uljanika između 900 milijuna eura i 1,1 milijurdu eura.

S obzirom da je sutra ročište na kojem će Trgovački sud u Rijeci odlučivati o stečaju Uljanika, Horvata su pitali kako će se odluka suda odraziti na nove planove kojim se kani spasiti brodogradilište.

“Pokušat ćemo uvjeriti sutkinju da su se ispunili uvjeti da se stečaj odgodi, a hoćemo li uspjeti, vidjet ćemo”, kazao je Horvat.

Na pitanje što će reći premijeru u petak na sjednici Vlade, Horvat je rekao da su moguća samo dva puta – restrukturiranje ili stečej.

“Ja sam za restrukturiranje”, poručio je Horvat.

“Politička koalicija će odluku donijeti u sljedećih nekoliko dana”, kazao je.

Facebook Komentari