Majke Srebrenice ogorčene i razočarane okupljanjem i javnim prijetnjama četnika

Majke Srebrenice, koje se svakog jedanaestog u mjesecu okupljaju u Tuzli na Trgu žrtava Srebrenice izrazile su danas ogorčenje i razočaranost jučerašnjim okupljanjem i javnim prijetnjama pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu gdje su počinjeni najteži ratni zločini 1992. godine.

“Vjerujte mi da sam uplašena i da me ovo sve podsjeća na 1992. godinu. Najgore je što nitko ništa ne poduzima, ni Mektić. Ovo je strašno pogotovo za povratnike u Višegrad”, rekla je Hajra Čatić, predsjednica udruženja “Žene Srebrenice“ i majka koja traga za kostima svoga sina Nine od 1995. godine.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković kaže da su se zbog jučerašnjih događanja u Višegradu u svim gradovima BiH trebali dogoditi prosvjedi.

“Trebalo je podići mitinge i proteste. Trebali smo svi izraziti svoj strah. Mi svi ovo nekako stidljivo promatramo i komentiramo iz svojih soba i fotelja. Ali kada trebamo iznijeti svoj stav, svoju bojazan da imamo problem i da će se ponovo dogoditi nešto loše, onda se povlačimo korak unazad. Tražimo opravdanje samo da to ne uradimo i da se ne pobunimo. To je ključni problem i prvo se mi moramo izboriti za sebe, a onda tražiti podršku međunarodne zajednice da donese određene sankcije”, istaknuo je Mešković.

Za mnoge žrtve posljednjeg rata u BiH jučerašnja događanja u Višegradu su bila jeziva, a Nura Begović iz Udruženja “Žene Srebrenice“ podsjetila je da su u Srebrenici ljudi u onakvim uniformama činili najmasovnije zločine.

“Oni su se javno predstavili kao predstavnici udruženja. Tko je dozvolio da se jedno takvo udruženje osnuje? Vi znate kakve su sve procedure kada se treba osnovati jedno udruženje. Postoje jasni pravilnici i zakoni. Ministarstvo za ljudska prava i Ministarstvo sigurnosti, kao i sve druge institucije to su trebale spriječiti. Trebali su osuditi i kazniti udruženje. Za nas je ono jučer u Višegradu terorističko okupljanje”, smatra Begović.

Osim što su na današnjim prosvjedima svi okupljeni izrazili nezadovoljstvo zbog okupljanja pripadnika Ravnogorskog pokreta koji su veličali zločinca Dražu Mihajlovića, istaknuto je da se ovo u Višegradu ne bi smjelo promatrati kroz stavove samo pojedinaca.

“Radi se o organiziranim vojnim jedinicama. To nisu nikakvi pojedinci niti bilo kakve paravojne strukture. Zato me zabrinjava inertnost bosanskohercegovačke politike. Jednostavno prepuštamo situaciju kao i 1992. godine”, upozorio je predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković, prenosi N1.

Oštre reakcije na okupljanje četničkog pokreta u BiH, možda smo nešto propustili, ali iz Hrvatske nitko ništa

Četnički dernek u Višegradu: Nevjerojatno, u BiH su folklorna skupina, iako su samo u 2. svj. ratu minimalno pobili 33.000 Muslimana i 32.000 Hrvata

Facebook Komentari