Predsjednica RH: Kao Hrvatica i katolička vjernica duboko žalim zbog zabrane mise na Bleiburgu

Ad

Nakon što je u petak Katolička crkva u Koruškoj odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga zbog, kako su naveli, političke instrumentalizacije mise, oglasila se i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

“Predsjednica Republike Hrvatske ne može se miješati u odnose između crkvenih vlasti. No kao Hrvatica i katolička vjernica duboko žali zbog takve odluke mjesnog dijecezanskog upravitelja.

Predsjednica Republike uvjerena je da će Hrvatska biskupska konferencija naći rješenje kako bi katolički vjernici mogli javno misom komemorirati bleiburške žrtve i žrtve Križnoga puta”, navodi se u priopćenju Ureda predsjednice.

Katolička biskupija u Klagenfurtu odbila je dati dozvolu za održavanje mise na Bleiburgu, koja je bila predviđena za 18. svibnja. Odluku, koja je zatekla Hrvatsku biskupsku konferenciju i politički vrh, obrazložili su zaključkom da ta manifestacija šteti Katoličkoj crkvi jer se misa politički instrumentalizira te se povijest selektivno tumači.

Iz počasnog bleiburškog voda u subotu su poručili da će se o zabrani mise na Lojbaškom polju oglasiti u srijedu.

Do tada očekuju nove informacije od HBK-a. Kažu da je zabrana mise za biskupe te da bi ju mogao održati “običan” svećenik.

Ako na koncu misa ipak neće biti moguća, kažu da će se održati samo molitva i polaganje vijenaca na Lojbaškom polju.O premještanju komemoracije nema ni govora, poručuju iz Počasnog bleiburškog voda, piše N1.

O zabrani mise na Bleiburgu: Beljak, Bauk i Bernardić jedva dočekali, koga briga za masovne likvidacije

Facebook Komentari