Četnički dernek u Višegradu: Nevjerojatno, u BiH su folklorna skupina, iako su samo u 2. svj. ratu minimalno pobili 33.000 Muslimana i 32.000 Hrvata

Ad

I ove godine pripadnici i simpatizeri Ravnogorskog četničkog pokreta okupili su se u Višegradu kako bi odali počast četničkom vođi Dragoljubu Mihailoviću. “Svečanom” skupu prethodilo je postrojavanje.

Kako je N1 BiH već izvještavali, Ravnogorski pokret otadžbine Srpske je, kao nevladina organizacija, uredno registriran u Ministarstvu pravde. Njihove poruke nikada nisu bile dovoljne da bi bilo koja državna ili entitetska agencija reagirala. Naprotiv, iz Ministarstva sigurnosti proteklih godina znali su odgovoriti kako je riječ o folklornoj grupi.

U BiH nije Zakonom definirano koje su to fašističke organizacije i koja su fašistička obilježja. U Parlamentu BiH postojalo je nekoliko inicijativa da se Zakon donese, no nikada nije dobio podršku stranaka iz RS-a.

Ono što je tada bilo sporno je da bi Zakonom bilo zabranjeno djelovanje “četničkim, ustaškim i organizacijama koje se oslanjaju na tradiciju Handžar divizije”. U RS su tražili da se iz tih odredbi isključe četnici jer su bili oslobodilački pokret koji je stajao na čelu borbe protiv fašizma.

Prema istraživanju jugoslovenskih demografa četnici su u Drugom svjetskom ratu minimalno pobili 33.000 Muslimana i 32.000 Hrvata što spada u najstrašnije epizode jugoslavenske ratne povijesti. Zločin koji se dogodio obitelji Muje Kafedića 1942. ponovio se 50 godina kasnije.

Do osude zločina iz rehabilitiranog četničkog pokreta nikada nije došlo iako se pojedinci od zločina danas distanciraju. Slično je i s predstavnicima vlasti.

Ravnogorsko-četnički pokret kao organizacija djeluje na teritoriju Srbije, BiH i Crne Gore, u BIH ima osam okruga. Barem službeno ne postoji informacija o točnom broju pripadnika ovog pokreta.

Poruke organizatora

Predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Dušan Sladojević istaknuo je danas da je “Čiča Draža život posvetio razvoju demokratije, odbrani otadžbine od fašističkih agresora i strašnih ustaških pokolja u dijelu Podrinja, Birča i u zapadnim krajevima BiH, odnosno Republike Srpske”. Sladojević je naveo da je “Čiča svojim životom dokazao da je iskreni rodoljub svog naroda i otadžbine i da je za Ravnogorski pokret izuzetno značajno obilježavanje ove godišnjice”.

“Odlučili smo da obnovimo sva sjećanja i sva stratišta jugoslovenske vojske u otadžbini gdje je bilo moguće i gdje je bilo podataka o stradanjima i istorijskim događajima”, rekao je predsjednik Ravnogorskog pokreta Višegrad Miro Jeremić.

Polaganje cvijeća na spomenik četničkom generalu Draži Mihailoviću i obraćanje predstavnika Ravnogorskog pokreta u Dobrunskoj Rijeci najavljeno je u 12.00 sati.

Reakcije žrtava iz Višegrada

Predsjednica Udruge “Žena žrtva rata” Bakira Hasečić optužila je državnog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića “jer nije reagirao na današnje okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu.”

“Znači li to da Mektić podržava okupljanje onih koji su činili zločine, među njima i zločine u Višegradu gdje se četnici danas okupljaju nesmetano”, izjavila je Hasečić za Patriju, istovremeno upozoravajući na propuste i direktora Granične policije BiH Zorana Galića “jer nije spriječio ulazak četnika u BiH.”

“Kako je uopće moguće da četnici, u četničkim uniforma, pređu državnu granicu Bosne i Hercegovine”, rekla je Hasečić.

Facebook Komentari