Prometni stručnjak o nesreći ministrice: Napravljen je niz ozbiljnih i teških prekršaja

Prometni stručnjak i profesor sa zagrebačkog Prometnog fakulteta Željko Marušić u Dnevniku je komentirao prometnu nesreću u kojoj je sudjelovala ministrica Gabrijela Žalac .

PU vukovarsko-srijemska policija izvijestila je da je u subotu ujutro u vinkovačkoj Ulici Ćirila i Metoda došlo do naleta osobnog vozila na dijete koje je prelazilo cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Automobilom je upravljala ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, potvrđeno je iz njenog Ministarstva.

Alkotestiranje je potvrdilo da ministrica Žalac u trenutku prometne nesreće nije bila pod utjecajem alkohola, ali je upravljala vozilom s nevažećom vozačkom dozvolom, zbog čega joj je izrečena novčana kazna u iznosu od 1000 kuna odnosno 500 kuna ako kaznu plati odmah, a što je ministrica i učinila.

U okolnostima gdje cesta nigdje nije označena zebrom, kao što je slučaj s prometnicom u kojoj se dogodila nesreća u Vinkovcima, Marušić kaže da su svi sudionici dužni poštivati prometna pravila, ali da je temeljna odgovornost na vozačima jer drugi sudionici mogu biti djeca ili starije osobe.

Marušić kaže da je ministrica napravila niz prekršaja.

“Vozač je dužan poštivati temelji članak Zakona o sigurnosti prometa na cestama članak 51, stavak 1. Vozač je dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi s osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti i atmosferskim prilikama, te stanju vozila i tereta kako bi se moglo pravodobno u svakoj situaciji zaustaviti.

Ovdje je vozačica prekršila, i u tom najvažnijem članku, niz odredbi; nije se prilagodila osobinama i stanju ceste, nije se prilagodila stanju svog vozila, jer to vozilo, primjerice, nema autonomno kočenje”, kaže Marušić i dodaje:

“Kad krenete u vožnju, prvo morate biti sigurni da imate važeće dokumente i onda prilagoditi vožnju propisima i uvjetima. Ovdje je napravljeno, rekao bih, ozbiljnih i teških prekršaja, ovakve se stvari ne smiju događati.”

Upitan da komentira činjenicu da je ministrica za volan sjela bez važeće vozačke dozvole, Marušić je rekao:

“To je loša poruka, ovdje je uslijedio niz teških i najtežih prometnih prekrašaja. Apleiram na sve da to ne rade”, zaključuje prometni stručnjak.

Ministrica Žalac pregazila je djevojčicu, a nije imala ni važeću vozačku dozvolu

Pernar: Da sam ja optužen za silovanje, što mislite kakav bi bio medijski tretman; Da sam ja bez važeće vozačke autom pokosio dijete, mediji bi me skalpirali

Vlada nakon što je Gabrijela Žalac vozila s nevažećom dozvolom i zgazila djevojčicu: Ostavku nije podnijela niti se to očekuje od ministrice

Facebook Komentari