Pakao u Plenkovićevom raju: Nakon Pupovca i Kajtazi prijeti izlaskom iz koalicije, evo zašto

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi u razgovoru za Večernji list govorio je o nedavnom prosvjedu stanovnika Novog Petruševca zbog najavljenog preseljenja romskih obitelji iz Novog Jelkovca u Sesvetama i Plinarskog naselja u Trnju u njihov kvart, nakon čega je uslijedio napad na dvoje maloljetnih Roma.

Između ostalog, Veljko Kajtazi je za Večernji list govorio o općem stanju Roma u Hrvatskoj, suradnji s Milanom Bandićem te najavio izlazak iz vladajuće koalicije u slučaju da Vlada podrži prijedlog međimurskog župana Matije Posavca o dodjeli bonova Romima umjesto minimalne socijalne naknade.

Kao predstavnik romske manjine u Saboru i član vladajuće koalicije, kako komentirate prosvjed stanovnika Novog Petruševca zbog najavljenog preseljenja romskih obitelji iz Novog Jelkovca u Sesvetama i Plinarskog naselja u Trnju u njihov kvart?

Uvjeren sam da se hajka koja se dogodila zbog preseljenja Roma u Novi Petruševec, ne bi dogodila i ne bi bilo prosvjeda da se radilo o nekoj drugoj nacionalnoj manjini. Žalosno je i tužno bilo čitati transparente koje su građani isticali. Jedan od transparenta koji se mogao vidjeti na prosvjedu s porukom zagrebačkom gradonačelniku „Uzmi ih sebi” te izjave koje su se mogle čuti da će im prisutnost Roma smanjiti cijene nekretnina, jednostavno su neprihvatljivi, kao što je neprihvatljivo i da ti ljudi zimu dočekaju u barakama. Da smo socijalna država, današnja rasprava bila bi bespredmetna. Inzistirat ću na tome da se pronađe najbolje rješenje kako Romi ne bi dočekali i ovu zimu u barakama. Tamo gdje danas žive nema uvjeta ni za životinje.

Na žalost, uvijek nakon takvih prosvjeda i protesta, drugi dan dođe do eskalacije sukoba. Evo, sigurno ste čuli da je čovjek u Zavrtnici bez ikakva povoda prebio dva 14-godišnja Roma. Svakodnevno evidentiramo napade na Rome, a ponekad Romi i uzvrate, ali onda svi dignu hajku i govore o nama kao o najvećim nasilnicima i kriminalcima. Romi su, nažalost, uvijek bili maltretirani. U svom životu nisam vidio da je bilo koja osoba sudski procesuirana zbog napada na Rome. Davno je moj djed rekao: “Sad ću ti reći zašto nema Roma u uniformi, ni u vojsci ni u policiji. Zato što je policija puno puta bez razloga na smrt prebijala Rome, i one koji nikada nisu bili kažnjeni.”

Ono čega se i ja danas bojim jest da neću ni ja doživjeti da neki policajac bude odgovoran za nedjela koja je počinio.

Bojite li se, kao romska zajednica, rasta desnice u Hrvatskoj?

Naravno da se bojim. Dođe li do toga, ploče “za dom spremni” imat ćemo u svakoj ulici i u svakom kutku. Kako komentirate promjenu mišljenja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je pogriješila kada je rekla da je “za dom spremni” stari hrvatski pozdrav? Mogu vam reći da me njezina izjava ugodno iznenadila. To je povezano s njezinim bivšim savjetnikom koji joj je rekao da je to stari hrvatski pozdrav, a sad kažu drukčije. No predsjednica je sama odlučila je li to stari hrvatski pozdrav ili ustaški poklič pod kojim je nastalo na tisuće žrtava, među njima i brojni Srbi i Romi.

Kako komentirate najavu međimurskog župana Matije Posavca da umjesto minimalne socijalne naknade uvede bonove za romsku manjinu?

Dok sam ja tu, to se neće dogoditi. I bio sam jasan i to rekao i međimurskom županu Matiji Posavcu. Ne znam kamo to vodi. Pitao sam ga samo je li Rom, kad se razboli, može lijek kupiti bonom. Ili ući u autobus i kupiti kartu bonom. Učinit ću sve da takva diskriminacija ne prođe. Razgovarao sam već s premijerom o tome. I da premijer ne reagira na takvu vrstu diskriminacije, ja, kao zastupnik romske manjine, napustio bih vladajuću koaliciju. Ne bih mogao dati potporu Vladi koja ne sprečava diskriminaciju naroda koji predstavljam.

Kao član vladajuće koalicije, jeste li razgovarali s premijerom Plenkovićem o svim problemima koji tište romsku manjinu?

Imajući u vidu da je Vlada 2017. godine u kolovozu donijela operativni program za nacionalne manjine, među kojima i za romsku nacionalnu manjinu, moram vam reći da to ide jako sporo. Prošle godine smo radili na tome i upravo je legalizacija dio tog programa. Legalizirali smo nekoliko romskih naselja, a ove godine planiramo legalizirati još nekoliko. Razlog što to ide jako sporo je to što su romska naselja u katastrofalnom stanju. Moramo raditi na infrastrukturi i urbanizaciji romskih naselja. Također je žalosno da ni jedno romsko naselje dosad nije imalo kulturni objekt ili sportska igrališta. Ni jedna vlada dosad nije radila na tome. O tome svaki dan razgovaram s Vladom, premijerom, kolegama…

Facebook Komentari