Kajtazi traži oštre sankcije za one koji su pretukli romske dječake

Velko Kajtazi je jutros u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ istaknuo kako se nada da slučaj pretučenih dječaka nije govor mržnje, a ako je govor mržnje, sve će poduzeti da osobe budu sankcionirane.

U emisiji se razgovaralo o problemima Roma koji su prisutni u posljednje vrijeme, a osim Veljka Kajtazija, saborskog zastupnika 12 nacionalnih manjina, gosti su bili Elizabeta Knor, zamjenica pročelnika Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava, Grada Zagreba i Matija Posavec, međimurski župan.

Knor je demantirala priču da se želi preseliti romske obitelji u Novi Petruševec.

– Činjenica je da se ondje gradi stambeni objekt i tamo će biti socijalni stanovi, rekla je i dodala kako će za dobivanje tih stanova biti socijalni kriteriji, a ne nacionalni.

Kajtazi govori kako ga smeta velika hajka koja se digla, a ona ne bi dosegnula te razmjere da nisu pripadnici romske zajednice u pitanju.

– Unatrag nekoliko godina, ponavljaju se ovakve demonstracije i protest kada su Romi u pitanju. Nakon toga se ne događa ništa, govori i napominje kako ne želi da njegovi Romi dočekaju još jednu zimu u barakama u kojima uvjeti za život ne postoje.

U Međimurju postoji 12 romskih naselja u kojima živi više od 10 tisuća Roma. U posljednje vrijeme bilo je dosta kriminalnih radnji koje su se povezivale s njima, tako da je tražena i pojačana policijska zaštita u tim naseljima.

– Svaki građanin u Hrvatskoj, bez obzira na to koje je vjere, boje i rase, ako ima određena prava, mora imati i obveze i to je jedini preduvjet da imamo uređeno društvo, rekao je Posavec i dodao kako su podaci iz policije i socijalne službe pokazali da postoji visok stupanj nenamjenskog trošenja zajamčene minimalne naknade i to ugrožava suživot i sigurnost cijele zajednice.

Posavec naglašava kako su predložili niz novih mjera mjerodavnim institucijama koje se odnose na obrazovanje i sigurnost, a jedna od predloženih mjera je i uvođenje bonova umjesto novčanih naknada i to je naišlo na neodobravanje brojnih Roma.

– To je vrlo jednostavno. Ako dobivate novac da kupite djeci hranu, odjeću, pelene, vi taj novac ne možete trošiti ni za što drugo, a ako se taj novac troši za nešto drugo, takvo ponašanje mora se sankcionirati, rekao je župan i dodao kako je upravo to sankcija da se uvedu bonovi koji će biti strogo namjenski.

U Zagrebu, prema posljednjem popisu, ima 0,35 posto građana romske nacionalnosti i Zagreb već dugi niz godina ima akcijske planove za bolje uključivanje Roma u svim područjima života.

Policija o sukobu mladih Roma s muškarcem u Zagrebu

Share This Article