Zadarska pobuna protiv ministrice Divjak: Zakonita je odluka da Jozo Dragić ostaje ravnatelj

Ivan Šimunić, pročelnik upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, kaže da je odluka školskog odbora Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, koji je jednoglasno odlučio da neće smijeniti ravnatelja Jozu Dragića, zakonita, prenosi N1.

Minstrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je u četvrtak da će pokrenuti postupak razrješenja ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru Joze Dragića, u kojoj je nedavno žigosana učenica. Jučer je školski odbor jednoglasno odbio prijedlog prosvjetne inspekcije da ga se smijeni zbog propusta u radu.

“Žalosti me što školski odbor nije postupio po prijedlogu inspekcije. Ja ću sada pokrenuti postupak razrješenja ravnatelja”, rekla je Divjak.

Ivan Šimunić, pročelnik upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, kaže da je školski odbor smatrao kako ne postoji razlog za smjenu, a ministrica može po Zakonu donijeti odluku o razrješenju.

Zasjedao je školski odbor Ekonomske škole u Zadru vezano uz prijedlog ministrice Blaženke Divjak o smjeni ravnatelja Dragića, kakav je zaključak donesen?

Nije to bio prijedlog ministrice, već prema Zakonu prijedlog prosvjetnog inspektora, znači, Zakon je predvidio da se prema prijedlogu prosvjetnog inspektora ravnatelj treba razriješiti, a o tome najprije odlučuje školski odbor. Ako to školski odbor ne učini u roku od 15 dana, odluku o razrješenju može donijeti ministar ako to smatra opravdanim. Takav je Zakon i školski odbor je procijenio tako kako je procijenio, i nije donio odluku o razrješenju.

Nisam čuo tu ministričinu izjavu, ali onda u skladu sa Zakonom, tako i školski odbor ima mogućnost ne razriješiti ili razriješiti ravnatelja, tako i ministar ima mogućnost razriješiti ili ne razriješiti. Ovo je situacija u kojoj je školski odbor smatrao kako ne postoji razlog za smjenu, a ministar može po Zakonu donijeti odluku o razrješenju.

Koje je objašnjenje Odbora, koliko smo čuli, jednoglasno su donijeli odluku?

To ne znam jer nisam bio na sjednici, niti smo mi kao osnivači dobili rješenje prosvjetnog inspektora o tom prijedlogu za razrješenje.

Znate li kako je glasovao predstavnik Županije, ranije je župan rekao da će glasovati za smjenu?

Pa odluka je donesena jednoglaslano, dakle svi su bili protiv toga.

Dakle i Županija?

Predstavnik Županije nije bio za prijedlog prosvjetnog inspektora.

Zašto se promijenilo to mišljenje?

On je glasao samo jedanput i to je bilo jučer.

Slažete li se Vi s ovom odlukom ministrice obzirom da je i Županija odmah osudila događaj?

To je pitanje Zakona, mi nasilje osuđujemo, naravno, ne znamo tko ga u RH ne osuđuje. Ali školski odbor je postupio sukladno Zakonu. Znači on može, a ne mora, tako i ministar može i ne mora razriješiti ravnatelja.

Blaženka Divjak smjenjuje ravnatelja zadarske škole, jer školski odbor ne želi

Facebook Komentari