Ustavni stručnjak Mato Palić: U slučaju Klancir policija je prekršila Ustav

Profesor s osječkog Pravnog fakulteta u razgovoru za N1 rekao je kako smatra da je policija u slučaju novinarke Đurđice Klancir pretjerala. Pita se kako su znali da trebaju ići u redakciju Net.hr-a tražiti njezinu osobnu, a nisu prije toga provjerili njezinu fotografiju u bazama podataka.

Profesor Mato Palić ističe da policija u slučaju novinarke Đurđice Klancir nije postupala u skladu s Pravilnikom o načinu postupanja policijskih službenika.

“Ovdje je riječ o ustavnom načelu razmjernosti. Kada vlast postupa prema građanima, a ovdje je policija postupala prema gospođi Klancir, mora u postupanje ići najblaže moguće da postigne cilj.

Ako se identitet može utvrditi na bilo koji način, nema potrebe da fizički dolaziš na radno mjesto i legitimiraš, jer svi imamo fotografije koje smo izradili za osobnu, za putne isprave, za vozačku dozvolu. Ako postoji razlika u prezimenu, kako su znali da treba ići u net.hr?”, zapitao se.

“Ako se radi o novinarki, imaš njezinu sliku, oni su dužni postupati, ali nisu dužni postupiti na način kako netko očekuje nego u skladu s Ustavom i policijskim pravilnikom. Pretjerali su”, zaključio je profesor Palić.

Ističe i kako je odvjetnik župana Ive Žinića do podataka mogao doći i od poslodavca, prenosi N1.

Na naše pitanje da prokomentira tvrdnje premijera Andreja Plenkovića o 200 000 slučajeva provjera i utvrđivanja identiteta godišnje odgovara da treba pitati MUP koliko se puta išlo u provjeru na ovakav način, kada je policija išta na radno mjesto da vidi osobnu iskaznicu i kako su znali gdje treba doći.

Ranije je profesor Palić na Facebooku također objavio zašto smatra da je policija pretjerala. Objavu prenosimo u cijelosti:

“Nije sporno da policija postupa u skladu s traženjem odvjetnika. Takva mogućnost ima potpuno čisti pravni osnov. Međutim, prema odredbi iz čl. 3. st. 2. Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika proizlazi kako su oni dužni primjenjivati svoje ovlasti razmjerno svrsi – načelo razmjernosti.

Prevedeno, ukoliko su mogli na bilo koji drugi BLAŽI način utvrditi identitet osobe za koju je odvjetnik tražio podatke (provjerom u njihovim informacijskim sustavima, korištenjem interneta i sl.) onda su trebali postupiti na takav način da učine što manje štetnih posljedica, a istovremeno obave svoju zakonsku dužnost. Dakle, postupanjem policije je prekršen Ustav RH i gore navedena odredba Pravilnika.

Odvjetnik Kaleb objasnio o čemu je riječ oko upada policije u redakciju net.hr-a i što će biti dalje

Facebook Komentari