2.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Politički moćnik HDZ-a koristi policiju, tvrdi HND, Kuščević: Nisam shvatio da novinari...

Politički moćnik HDZ-a koristi policiju, tvrdi HND, Kuščević: Nisam shvatio da novinari imaju imunitet od progona

Policija radi svoj posao, novinari svoj, rekao je ministar uprave Lovro Kuščević u srijedu uoči sjednice Užeg kabineta Vlade. Smatra i da je razina medijskih sloboda u Hrvatskoj ‘na zavidnoj europskoj razini’

Ministar je tako, naime, komentirao jučerašnji događaj kad je policija – po nalogu odvjetnika župana sisačko-moslavačkog Ive Žinića – došla u redakciju Net.hr-a kako bi legitimirala novinarku Đurđicu Klancir.

“Nisam shvatio da novinari imaju imunitet od progona, od postupanja policije. Oni su građani kao i svi i moraju surađivati s tijelima javne vlasti, pa tako i s Ministarstvom unutarnjih poslova”, kaže Kuščević.

“Politički moćnik koristi policiju”

Reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo.

Policija je posjetila i uznemirila novinarku Đurđicu Klancir na njezinu radnom mjestu uz izgovor da želi utvrditi njezin identitet i adresu zbog toga što župan Žinić priprema privatnu tužbu protiv nje, priopćilo je u srijedu Hrvatsko novinarsko društvo.

“Novinarstvo je javni posao pa je javna i lako provjerljiva činjenica da je istaknuta novinarka Đurđica Klancir iza koje je tridesetogodišnje novinarsko i uredničko iskustvo, danas novinarka portala Net hr. Imajući navedeno na umu, doista je teško shvatiti i opravdati potrebu utvrđivanja njezina identiteta slanjem policije u novinsku redakciju.

Ovo je također jedinstven slučaj da policija na radnome mjestu traži osobu protiv koje netko tek namjerava podići tužbu, i to privatnu. S obzirom na to da je kolegica Klancir u svojim tekstovima problematizirala način rada župana Žinića, uz ostalo i način zapošljavanja njegova sina, dolazak policije na njezino radno mjesto eklatantan je oblik političko-policijskog pritiska na novinarku, zastrašivanja i odvraćanja od daljnjeg tematiziranja načina postupaka župana Žinića. Riječ je o dosad neviđenoj praksi da politički moćnik koristi policiju kao svoj privatni servis za zastrašivanje novinara.

U zemlji u kojoj optuženici za najteža kaznena djela neometano izmiču ruci pravde bijegom u Bosnu i Hercegovinu, u kojoj brojni sudski postupci pokrenuti zbog teških kaznenih djela padaju u zastaru jer se optuženici izbjegavaju pojaviti na sudu, a policija ih ne uspijeva pronaći na njihovim kućnim adresama, trošenje policijskih resursa na dolazak u medijsku redakciju zbog privatne tužbe političkog moćnika koja još nije ni podignuta, potez je koji duboko uznemiruje i šokira”, navodi se u priopćenju HND-a.

Upad policije u redakciju portala po nalogu HDZ-ovog župana Žinića ocijenili novim oblicima zastrašivanja

Najnovije

Još iz rubrike