Plenkovićeva vlada nije ni pokušala privući VW, pa će tvornica u Srbiju, a prijeti nam i Agrokor 2

Ekonomski analitičar i kandidat na listi Amsterdamske koalicije na europskim izborima Damir Novotny u Novom danu je analizirao stanje u hrvatskoj industriji i činjenicu da Vlada nije ni pokušala privući automobilskog giganta VW da izgradi tvornicu u Hrvatskoj pa će ona vjerojatno biti izgrađena u Srbiji.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučič tvrdi da će ta investicija podići BDP Srbije za nekoliko postotnih bodova, a Novotny kaže da se hrvatska vlada više bavi lokalnim izborima u jednoj županiji, a zaboravlja da mora svu pažnju posvetiti privlačenju stranih ulagača i otvaranju radnih mjesta.

Novotny kaže da se on zalaže za autoindustriju jer ona multiplicira cijeli niz drugih industrija i stvara kvalitetna dobro blaćena radna mjesta.
“VW planira otvaranje 6 tisuća radnih mjesta u novoj tvornici. Te su stvornice visoko robotizirane. Traži se radna snaga koja će biti spremna naučiti upravljati robotima. Oko tvornice će se stvoriti, ako se realizira tvornica, dvadesetak tisuća raznih mjesta. Planira se da to bude izvoz iz Srbije na Bliski istok, Tursku…”, pojasnio je Novotny.

Ističe primjer mađarskog Debrecina gdje je dovedena autoindustrija što je Mađarska međuostalim sufinancirala svojim novcem, ali i novcem iz EU fondova.
S druge strane u Hrvatskoj nije bilo velikih ulaganja u industriju u prošloj godini.
“Turizam je horizontalna tema, ne možemo se osloniti na turizam. Radna mjesta moramo stvoriti u industriji. U susjednim zemljama je autoindustrija pokretač. Hrvatska ima predispozicije za prerađivačku industriju jer ima sirovine. Vladine politike u protekla dva desetljeća nisu poticale ulaganja u industrijskom sektoru. Potiče se ulaganje u turističkom sektoru. Dobile su subvencionirane stope svi koji su htjeli modernizirati apartmane, ali nisu omogućeni takvi krediti za industriju”, poručio je ekonomski analitičar.
Uljanik je svoj kapital odavno potrošio
Novotny je komentirao stanje u Uljaniku pred kojim je konačna odluka o stečaju. Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da neće biti stečaja ako se ostvare neke dobre stvari koje pripremaju.
“Uljanik je potrošio kapital davno, odavno je u stečaju, samo je pitanje proglašenja”, rekao je Novotny dodavši da Vlada pokušava smanjiti štetu i završiti preostale brodove kako se ne bi aktivirala jamstva i utjecala na proračun. Podsjeća da Europska komisija traži od strateškog partnera da sudjeluje s pedeset posto u tom financiranju, a da je vlasnik DIV-a Tomislav Debeljak često govorio kako ne želi na sebe preuzeti prošlost nego želi financirati buduće poslove.
Ako to propadne, stečaj je neminovan iako to ne znači nužno likvidaciju, misli Novotny.

Prijeti nam Agrokor 2

Ekonomski analitičar je komentirao i Agrokor koji od prvog travnja postaje Fortenova grupa.
“Agrokor je još uvijek prezadužena kompanija. Ona je insolventna i mogao bi se dogoditi novi zaplet, nakon što smo vjerovali da se dogodio rasplet. Roll up kredit treba refinancirati. Previše se vremena potrošilo, enegije i snage Uprave i Vlade da se stvori privid kako je moguće riješiti Agrokor bez dubljih zahvata.

Ovo poduzeće nema dovoljno visoku profitabilnost da bi moglo nositi visinu duga…. Osobno mislim da se trebalo drugačije napraviti. Koncept zrcalnih kompanije bio je simpatičan u jednom trenutku, ali dug je prevelik… Možda je trebalo sav dug pretvoriti u kapital, možda i se sačuvala zdravija supstanca. Mogao bi se dogoditi Agrokor 2. Prezadužena kompanija ne može izdržati te previsoke kamatne stope niti može naći nekoga tko bi mogao refinancirati taj dug po povoljnim uvjetima… Kompanija je prezadužena, nema profitabilnosti dovoljno da kompanija postane održiva”, rekao je Novotny.

Facebook Komentari