Indija i Pakistan – rat niskog intenziteta pod nuklearnim štitom

Prošli tjedan došlo je do eskalacije sukoba između dvije azijske nuklearne sile, Indije i Pakistana. O uzrocima neprestanih tenzija i povremenih sukobima s vanjskopolitičkim analitičarima Igorom Tabakom i Branimirom Vidmarovićem razgovarao je Miro Aščić.

– Znamo da je pao jedan avion, sve što se priča da je još aviona srušeno – nema nikakvih dokaza. U situaciji takve napetosti i poluratnog stanja ne bi me čudilo da je riječ o propagandi, kazao je Igor Tabak. Značajno je, smatra – što je indijski napad pogodio ciljeve dublje u Pakistanu, ne samo u Kašmiru, a indijske rakete su poput noža prošle pakistansku protuzračnu obranu.

– Tenzije su se malo smirile. Veći sukob je izbjegnut zbog ekonomskih razloga. Indija i Pakistan nemaju dobru povijest i ovaj sukob otvara vrata dodatnim sukobima, kazao je Branimir Vidmarović. Upozorio je da Pakistan i Indija imaju nacionalističke vlade, a u Indiji bi se uskoro trebali održati izbori. Sukoba će i dalje biti, jer je to njihova logika postojanja, dodao je.

– Pakistan i Indija pod nuklearnim štitom već godinama vode ratove niskog intenziteta, putem skupina koje nisu dio državnog sustava. Pakistan ih se čak i odriče iako ih financira i naoružava. Nadaju se da će ubodi biti bolni, ali ne dovoljno da izazovu veći sukob, smatra Igor Tabak.

Share This Article