Relković: Kao što HDZ ograničava Kolindu Grabar-Kitarović, tako svaka podrška manjih stranaka stvara uteg Zoranu Milanoviću

Ovogodišnji izbori za Europski parlament mogli bi biti najvažniji u povijesti s obzirom na Brexit, ali i političke i prekogranične izazove s kojima se Europa suočava. Nakon izbora bit će znatno manje zastupnika u EP-u – umjesto 751 bit će ih 705.

Ankete pokazuju da bi europski pučani mogli osvojiti 181 mjesto, slijede socijaldemokrati. Najveće je iznenađenje grupacija europskih konzervativaca i reformista koji su dosad bili treći klub sa 70 zastupnika, a na idućim izborima predviđa im se 46.

– Brexit će biti jedna od glavnih tema kampanje, međutim pitanje je zamora materijala. Kad protestna tema predugo traje, dolazi do pada zainteresiranosti i izlaznosti, pa se već sad može činiti da desne stranke polako padaju. Tema vezana za migrante gotovo je zamrla i prešla u novu fazu. Mađarska je nametnula temu demografije umjesto migranata, traže Mađare. Ne znamo što će se dogoditi, nažalost, ako se dogode nemiri, to bi moglo potaknuti rast desnih stranaka, smatra Ivica Relković, politički analitičar.

– Opća je tendencija u Europi da slabe ‘mainstream’ stranke, a rastu populističke. Detalje ćemo vidjeti tijekom kampanje, kazala je Ankica Mamić, komunikacijska stručnjakinja. Dodala je kako u Hrvatskoj treba osvijestiti da su izbori za EP bitni i potaknuti izlaznost. U Hrvatskoj tema vezana za migrante nije utjecala na birače. Oni će glasovati ovisno o tome kojoj političkoj stranci u Hrvatskoj naginju – lijevo ili desno.

“Europska ljevica ima isti problem kao SDP u Hrvatskoj”

Na hrvatske birače, koji su malo informirani o radu pojedinih eurozastupika – utjecat će pripadnost zastupnika određenoj političkoj struji, smatra Ivica Relković. Zastupnici za koje se birači mogu emotivno vezati, kao što su Ruža Tomašić ili Anka Mrak-Taritaš, dobivaju mnogo glasova ako su uz veliku stranku. Kad nisu uz veliku stranku, izgube sve, dodao je.

– I europska ljevica ima isti problem kao SDP u Hrvatskoj. Europska ljevica se traži i ne zna što ponuditi. Standard bi trebao biti nova tema, ali ona nikoga ne bi zainteresirala. Koliko europske birače zanima standard u Rumunjskoj ili Bugarskoj, rekao je.

Mamić: Milanović ima šanse za drugi krug, više – ne

Govoreći o skorim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, Ankica Mamić smatra da će se Kolinda Grabar-Kitarović sigurno kandidirati, a HDZ će joj u tom slučaju dati potporu. “Vidimo to prema njezinu zaokretu – od predsjednice koja je žučno prigovarala radu Vlade, odjednom je postala koncilijantna”. Za veličanje kandidature Zorana Milanovića kazala je kako je to “dokaz da ljevica nema veliku političku personu”. Prema njezinu mišljenju, Milanović bi imao šanse ući u drugi krug, ali više od toga ne.

“HDZ ograničava Grabar-Kitarović, a podrška manjih uteg je Milanoviću”

– Kao što HDZ ograničava Kolindu Grabar-Kitarović, tako svaka podrška manjih stranaka stvara uteg Zoranu Milanoviću. Kad je Ivan Vrdoljak kazao da podržava Milanovića, on mu je ograničio rast. Problem kod ljevice je i što ne želi naći novog kandidata. Milanović ne bi pobrkao redove i posložio nove karte, ali bi to učinila, primjerice, Dalija Orešković, smatra Ivica Relković.

S tim se složila i Ankica Mamić, a u prilog tome istaknula je da SDP vraća stare članove s političkim kapitalom. Mirela Holy tu bi mogla ostvariti ”sinergijski” uspjeh, a Ivo Josipović i njegova stranka samo će se ”matematički pribrojiti”.

“Kolakušić i potpuna blokada na izbornom pragu”

Za suca Mislava Kolakušića Ivica Relković je kazao da će on umanjiti rast Dalije Orešković, malo spustiti Živi zid i blokirati Most – “dogodit će se potpuna blokada na izbornom pragu”. Ankica Mamić rekla je da nove inicijative ne mogu postići uspjeh Živog zida na prošlim izborima. Smatra kako je “bitno da netko iz struke objasni građanima pravni okvir – smije li se ili ne Kolakušić kandididrati”.

Share This Article