Plenković opalio po šefu HND-a Hrvoju Zovku i prosvjedu novinara: Dva elementa su vam bitna za kredibilitet ako ste vi nečega kolovođa

“Po pitanju slobode medija u Hrvatskoj, ja tu ne vidim problem bilo da je riječ o nekoj dnevnoj novini, portalu, televiziji ili radiju, ne vidm da tu ima neka nevidljiva ruka”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Premijer Andrej Plenković komentirao je u ponedjeljak novinarski prosvjed “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!”, koji se u organizaciji HND-a održao u subotu u Zagrebu, a prosvjedovalo se i na Markovu trgu.

Na pitanje smatra li još uvijek da se radi o dramatiziranju novinara usprkos činjenici da prema više međunarodnih indeksa slobode medija pokazuje kako stvari u Hrvatskoj ne stoje dobro, Plenković je odgovorio:

“Drago mi je da ste me to pitali. Kako prvo, nisam čuo da je itko spomenuo kako je problem počeo, tako da je predsjednik HND-a skoro fizički nasrnuo na jednu urednicu programa na HRT-u”, kazao je Plenković.

Upitan je li siguran da se to dogodilo, odgovorio je: “Rekao sam skoro.”

“Ovaj koji je organizirao prosvjed je i sam posezao za tužbama protiv novinara i ta dva elementa su vam bitna za kredibilitet ako ste vi nečega kolovođa”, kazao je Plenković.

Plenković kaže da ne vidi da u Hrvatskoj postoji problem slobode medija.

“Po pitanju slobode medija u Hrvatskoj, ja tu ne vidim problem, bilo da je riječ o nekoj dnevnoj novini, portalu, televiziji ili radiju, ne vidm da tu ima neka nevidljiva ruka”, kazao je Plenković.

Na novinarsku konstataciju da se to događa na nacionalnoj televiziji, odgovorio je: “Ne bih rekao da postoji taj problem, pogledajte koliko je u programu zastupljena opozicija.”

Premijer kaže da je pročitao zahtjeve novinara koji su, između ostalog, uručeni i Vladi.

“Ja sam ih jutros pročitao, tražit ću razgovor s ministricom kulture, vidjet ćemo ima li tu elemenata oko boljeg financiranja profitnih i neprofitnih medija, može li tu biti bolje”, kazao je Plenković i poručio da se on niti Vlada ne mogu miješati u slučajeve tužbi koje su podignute protiv novinara.

“Ja ne mogu utjecati na pojedine ljude i sudbine sudskih procesa”, poručio je.

“Ne možete mi 2019. reći da u Hrvatskoj postoji problem medija, to jednostavno, faktički nije točno”, kazao je Plenković i poručio da to može obrazložiti bilo kome.

VIDEO Prosvjed novinara, Zovko: Gospodo draga, dosta je bilo terora!; Na prosvjedu i SDP-ovci i neki bivši

Facebook Komentari