Djelatnici Centra za skandaloznu skrb Zadar prosvjeduju, odgođena smjena ravnateljice; U međuvremenu isplivalo što je otac monstrum rekao policiji nakon što je pobacao djecu kroz prozor

Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb u Zadru u ponedjeljak je raspravljalo o propustima u radu ravnateljice Vesne Burčul čiju je smjenu, zbog tragičnog događaja na Pagu, predložila resorna ministrica Nada Murganić, no konačna odluka odođena je za sutra nakon što članovi vijeća prouče izvješća o provedenom nadzoru nad radom Centra.

Sjednicu Upravnog vijeća sazvala je Murganić kako bi se raspravilo o potezima ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb u čijem su radu, po riječima ministrice, uočeni teški propusti u slučaju zločina koji je otac počinio nad svoje četvero djece u Pagu.

Odluka će biti donesena nakon što se prouče izvješća o nadzoru i očitovanje prozvane ravnateljice, izvijestila je predsjednica Upravnog vijeća Marina Dujmović Vuković nakon sastanka Upravnog vijeća na kojem se očekivala smjena ravnateljice.

Uoči sjednice par desetaka djelatnika zadarskog Centra za socijalnu skrb izašlo je pred zgradu Centra u znak potpore ravnateljici, javlja N1.

Zvonimir Petrović, zamjenik predsjednika Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, kazao je da radnici nisu zadovoljni načinom na koji se radi i da je najveći problem nedostak radnika.

“Vidljivo je da radnika fali. Ovaj centar ima dva-tri automobila, a pokrivaju područje od Gračaca do Zadra, to je nemoguće realizirati”, kaže Petrović.

Radnici su zatrpani papirologijom, a trebali raditi na terenu, upozorava sindikalist.

“Podršku dajemo članovima našeg sindikata i svim drugim socijalnim radnicima, oni rade maksimalno, puno više od onoga kako se radi u EU”, kazao je.

Što se tiče smjene ravnateljice, kaže da je ona “osuđena” i prije nego li je Upravno vijeće donijelo odluku.

Podsjetimo, predsjednica Upravnog vijeća, Marina Dujmović Vuković, kazala je da je ministrica Nada Murganić sazvala njegovu sjednicu kako bi se raspravilo o potezima ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb.

“Sukladno prijedlogu ministrice Murganić, sazvana je sjednica Upravnog vijeća za ponedjeljak, 4. ožujka 2019. godine u 10 sati. Očekujemo da ćemo do tada dobiti izvješće o provedenim nadzorima. Članovi Upravnog vijeće će pregledati izvješća te će, ako budu spremni, o tome odmah i raspraviti. Sukladno odredbi čl. 136. Zakona o socijalnoj skrbi, nakon raspravljenih izvješća, Upravno vijeće će zatražiti od ravnateljice pisano izjašnjenje”, rekla je u svom odgovoru Dujmović Vuković.

Podsjetimo, ministrica obitelji Nada Murganić izvijestila je o preliminarnim rezultatima izvida u Centru za socijalnu skrb Zadar koji je bio nadležan za stradalu djecu s Paga.

“Na prvim preliminirarnim izvidima od strane upravnog nadzora uočeni su teški propusti u radu ravnateljice Centra za socijalnu skrb Zadar i u skladu sa završetkom inspekcijskog nalaza, zajedno s tim izvješćem koje ćemo poslati upravnom vijeću Centra, ćemo zahtijevati i da se preispita u potpunosti njezina odgovornost. Upravno vijeće će biti sazvano u ponedjeljak”, rekla je ministrica, dodavši da će predložiti smjenu ravnateljice.

Što je Josip Rođak rekao policiji

Iako se kasnije službeno branio šutnjom, njegov iskaz policiji, očito bez prisutnosti odvjetnika, govori da će se braniti neuračunjivošću ili afektom, piše Večernji.

– Ja jako volim tu djecu. Oduvijek se brinem o njima i hranim ih. Čak sam kupio svima mobitele i non-stop igraju igrice. Kada mi je nedavno rečeno da ću se uskoro morati s djecom iseliti iz kuće, to me je jako pogodilo, stalno sam o tome razmišljao, oka nisam sklopio danima. Odnosno uopće nisam spavao. Ne znam što mi se dogodilo i zašto sam to napravio – rekao je u četvrtak Josip Rođak šokiranim policajcima.

Nije ni jednom riječi rekao je li tražio pomoć ili socijalni stan za sebe i obitelj.

– Josipu Rođaku određen jednomjesečni istražni zatvor, a branio se šutnjom, kazao je Hrvoje Visković, istražni sudac Županijskog suda u Zadru. Obavit će se primarno psihijatrijsko vještačenje, ići će u Zagreb na konzilij liječnika, tim koji će utvrditi njegovo duševno stanje, što je prethodilo kaznenom djelu, odnosno psihičko stanje prije toga, dat će svoje mišljenje da li je u vrijeme počinjenja kaznenog bio ubrojiv, svjestan što radi i je li znao što radi, rekao je Duško Berović, glasnogovornik županijskoga državnog odvjetništva. Uzet mu je krv i urin, potvrdio je, piše Večernji.

Ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb, obratila se javnosti priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

“Zbog brojnih upita novinara, koji posreduju u potrebi da i javnost dobije odgovore šaljem ovo priopćenje koje nije odgovor na vaša brojna pitanja ali je i novinarima i javnosti poziv na razmatranje i razmišljanje.

Podsjećam da se radi o četvero male djece koje je njihov otac bacio s prvog kata i tako ih pokušao ubiti.

Kao odgovorna osoba, ali i kao socijalna radnica tvrdim da nitko ne može predvidjeti ovakvo ponašanje pojedinca. Nema pokazatelja, informacija, dojava, spoznaja u komunikaciji s roditeljima koji bi ukazivali na zanemarujući ili zlostavljajući odnos roditelja prema ovoj djeci u posljednjih godinu dana. Stoga odgovorno tvrdim da Centar za socijalnu skrb nije mogao prevenirati ovu tragediju svojim djelovanjem. Ovakav čin očajnog bezumlja nije moguće predvidjeti.

Centar za socijalnu skrb sa svim svojim stručnim radnicima, od kojih mnogi imaju dodatne edukacije i neprekidno se educiraju, ne može spasiti svako dijete.

Poslovica kaže „treba cijelo selo da se odgoji dijete“ a inačica bi bila „treba cijeli svijet da se spasi dijete“. Centar za socijalnu skrb ne može sam, kao ustanova, pomoći svakom djetetu niti svakom roditelju.

Smatram da je u našem društvu uz skrb o djeci vezana najveća količini licemjerja. Govorim to zbog činjenice da sva područja djetetova života, ali i njegovih potreba formalno pokrivamo ali ne i stvarno.

Da li ste se zapitali koliko djece na našem zadarskom području treba ranu intervenciju i čeka je 6 i više mjeseci, koliko je školske djece upisano kod jednog liječnika školske medicine i kako je moguće imati dobar uvid s tolikim brojem djece, koliki je broj djece upisan kod jednog pedijatra odnosno koji broj djece servisiraju malobrojni pedijatri u zadarskoj bolnici i koliki je broj djece u školama na jedan stručni tim, a brojne škole izvan središta niti nemaju stručni tim? Koliki je broj djece u vrtićima na samo jedan stručni tim?

Sustav pravosuđa u kojem kaznene prijave za zanemarivanje i zlostavljanje djece čekaju ishod i pet godina ili prijedlog za oduzimanje prava na stanovanje s djetetom, aktualni slučaj 8 mjeseci čeka prvo sudsko ročište?

Kada je u Zadru pokrenuta inicijativa za osnivanje Poliklinike za zaštitu djece u Zadru, (i cijelog područja koje mu gravitira) za projekt koji je bio doveden do kraja nije bilo volje da se ona i osnuje 2007.

Ponavljam Centar za socijalnu skrb ne može sam, kao ustanova, pomoći svakom djetetu i roditelju. Treba osnažiti sve dionike u društvu da budu dobar servis i podrška i djetetu i roditelju. Centar za socijalnu skrb je samo dio guste mreže koja bi trebala postojati oko obitelji s djecom.

I nakon ovog strašnog događaja Centar za socijalnu skrb mora nastaviti raditi. Ono što dominira kod radnika je osjećaj bespomoćnosti i osjećaj straha.

Provjerite koliki broj stručnih radnika odlazi iz Centara za socijalnu skrb u cijeloj Hrvatskoj pa i iz zadarskog i koliko će ih nakon ovog događaja otići, koliko Centara ne mogu već godinama popuniti radna mjesta socijalnog radnika.

Sličan osjećaj straha, nelagode nepovjerenja sigurno postoji i kod naših korisnika.

Ako se bavite sustavom socijalne skrbi ili temom zaštite djece ne činite to parcijalno, površno i samo u svrhu praćenja jednog tragičnog događaja i ne tražite krivce samo u Centru za socijalnu skrb”, napisala je u priopćenju.

Podsjetimo, Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb u Zadru u ponedjeljak je raspravljalo o propustima u radu ravnateljice Vesne Burčul čiju je smjenu, zbog tragičnog događaja na Pagu, predložila resorna ministrica Nada Murganić, no konačna odluka odođena je za utorak nakon što članovi vijeća prouče izvješća o provedenom nadzoru nad radom Centra.

Za što je osuđen monstrum s Paga i njegova supruga: Mučili, vrijeđali i omalovažavali tada 13-godišnju kćer Katice iz prvog braka; Pitanje je što su službe čekale da se dogodi s ostalih četvero djece

Otac bacio djecu s balkona: Ugledni odvjetnik upozorava da bi se na meti istražitelja mogla naći i – psihijatrica

Facebook Komentari