Najnovije

Bunjac: Ustvari je neosporna činjenica da je Andreju Plenkoviću čak i Zoran Milanović draži kandidat i budući predsjednik od aktualne predsjednice

U Pressingu sa Sandrom Križanec gostovao je saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac.

Kakvu Hrvatsku trebamo?

“Korupcija je toliko prožela hrvatsko društvo da možemo doista reći da nama vlada mafija. Na samom vrhu vlasti, ta je korupcija najizraženija. Nastala je početkom 90-ih u režiji HDZ-ovih vlada s onim famoznim zakonom putem kojeg je nekoliko HDZ-ovih vodećih političara, na čelu s predsjednikom Tuđmanom, kupilo one vile na Pantovčaku, nakon čega je nastao stampedo sažet u onoj čuvenoj izjavi ‘Tko je jamio, jamio’. Ta praksa nije nestala do danas, multiplicirala se na svim mogućim razinama jer se obično dešava da ono što radi vrh države, to građani makinalno ponavljaju. Taj sustav je toliko unazadio Hrvatsku da možemo reći da je gore sada nego što je bilo u bivšoj državi, u kojoj nije bilo dobro i koja je toliko omražena u nekim dijelovima javnosti. To predstavlja lakmus za ocjenu dosadašnjih vlada, koje nisu ništa učinile da iskoriste hrvatsku neovisnost, nego su provodili politiku zadovoljavanja interesnih skupina i svojih vlastitih interesa”, kazao je Branimir Bunjac.

Dodao je da bi Živi zid taj problem počeo rješavati prije svega promjenom izbornog sustava.

Jeste li onda podržali referendum o izmjeni izborog sustava?

“Podržavamo svaki referendum. Snizili bismo prag, produžili rok za skupljanje potpisa, dozvolili da se potpisi skupljaju bilo gdje. Voljeli bismo da se raspiše referendum o euru, o porezu na nekretnine. Voljeli da Hrvatska bude kao Švicarska, koja održava 10-12 referenduma godišnje.”

Svašta vam se prebacuje, da ste populisti, da govorite da što narod želi čuti, da se naslikavate na deložacijama, da ste arogantni, da ste seksisti – kako opravdavate tu percepciju?

“Naslikavanje je ovo što je bilo na prosvjedu novinara. Pojavili su se predstavnici političkih stranaka, čak njihovi predsjednici, koji su htjeli skupiti političke poene. Oni nisu organizirali prosvjed, neki od njih represivno nastupaju prema novinarima. Mi kad organiziramo deložacije, to je naš proizvod, naš vlastiti prosvjed, pozivamo građane da nam se pridruže i zastupamo njihove stvarne interese. To se ne može nazvati naslikavanjem, jer u tome često Živi zid loše prođe, mnogi od nas su dobili prekršajne kazne, mnogi se povlače po sudovima.”

HDZ i SDP fingiraju međusobne sukobe

Bunjac navodi da su HDZ i SDP sestrinske stranke.

“Među njima nema nikakve razlike. Jedna stranka započne prodaju Ine, druga ga dovrši. Jedna uvede ovršni zakon, druga ga provede. Ista politika prema EU, NATO-u, bankama, valutnoj klauzuli, euru. Jedina razlika među njima je fingirana. Oni održavaju privid demokracije na način da se svađaju oko ideoloških pitanja – zove li se trg ovako ili onako. Htio bih pitati građane Zagreba što se u njihovim životima zaista promijenilo otkad se promijenio naziv trga.”

Tko je vama poželjan partner?

“Netko tko do sada nije bio na vlasti. Predstavnici društvenih skupina koje su marginalizirane, obespravljene. Željeli bismo surađivati sa stručnjacima, predstavnicima brodogradilišta, poljoprivrednika, umirovljenika.”

S kime biste surađivali od stranaka?

“Mi od prvog dana surađujemo sa strankom Snaga, Udrugom Franak. Bili smo u koaliciji sa strankom Promijenimo Hrvatsku, Akcijom mladih. Za nas je samo bitno da nisu sudjelovali u HDZ-ovim i SDP-ovi vladama. Te stranke postoje, ali su slabe. Nadamo se da će ojačati i da će, ako Živom zidu bude fallilo ruku da formira svoju vladu, da ćemo iz tog rezervoara povući.”

Kako komentirate one koji često mijenjaju strane, poput HNS-a?

“Kako gledati na čovjeka koji jedno govori, a drugo radi? Ja takvog čovjeka ne bih htio za prijatelja, a kamoli za šefa države, koji odlučuje o našim životima. Takav čovjek, po mom mišljenju, ne smije biti ni predsjednik kućnog savjeta. Kad uzmete predizborni program HDZ-a, SDP-a, HNS-a – idu vam suze na oči, malo se smijete, malo ste tužni. To je gomila laži koje nisu ni u najmanjem obujmu realizirane.”

Kazao je i da je Ivan Vrdoljak po uputi Andreja Plenkovića rekao da će podržati Zorana Milanovića da bi unio nervozu na Pantovčak.

“Ustvari je neosporna činjenica da je Andreju Plenkoviću čak i Zoran Milanović draži kandidat i budući predsjednik od aktualne predsjednice jer je Kolinda Grabar-Kitarović na neki način predstavnica Tomislava Karamarka i Milijana Brkića, koji su joj 2015. odradili kampanju i financirali je na način da nikada nismo do kraja jasno utvrdili koji su izvori financiranja. Pokušavala je jedno vrijeme napraviti puč unutar HDZ-a, kojim bi se Plenković maknuo, možda čak i ona osobno preuzela stranku. Kad je vidjela da to neće proći, okrenula je politiku za 180 stupnjeva, kako bi je Plenković podržao kao kandidatkinju, što nije isključeno.”

Pressing, Bunjac Izvor: N1
Otkad ga je Debeljak preuzeo, Brodosplit ne proizvodi brodove
Ponudio je i rješenje za problem s brodogradnjom.

“Stav je struke da je potrebno osnovati nacionalni ekspertni tim koji će u roku od 3 mjeseca jasno reći koje brodove treba naručivati, koje brodogradilište će koji brod raditi, u kojim rokovima i s kojim sredstvima. I nakon toga struci prepustiti ta brodogradilišta uz maksimalnu potporu države.”

Kazao je i da je strateški partner Uljanika Tomislav Debeljak preuzeo Brodosplit “pod krajnje sumnjivim okolnostima.”

“Otkad ga je on preuzeo, Brodosplit gubi radnike, novac se izvlači iz te tvrtke, a što je najgore od svega – uopće ne proizvodi brodove. To brodogradilište na svjetskoj mapi brodogradnje uopće ne postoji. Tu privatizaciju je provela SDp-ova vlada. I sad HDZ-ova vlada – to je ta sestrinska politika o kojoj govorim – umjesto da počisti stanje u Brodosplitu i potencijalno poništi privatizaciju, oni sada žele Uljanik dati gospodinu Debeljaku.”

Pozdrav ‘ZDS’ treba arhivirati

Bunjac je naglasio i da se Živi zid zalaže za referendum o izlasku iz Europske unije, “a prije toga da se provede poštena javna rasprava”.

“Pa ukoliko hrvatski građani žele ostati u Europskoj uniji, neka ostanu, ukoliko ne žele, mi ćemo rješenja i za takvu situaciju. Naš je generalni stav da bi za Hrvatsku bilo bolje da nije u Europskoj uniji.”

Imate li imena za listu za europske izbore?

“Nemamo još imena, ali lista je otvorena. Na njoj neće biti samo članovi Živog zida, nego i predstavnici građana”, kazao je i dodao da će imena biti poznata kroz nekoliko tjedana.

Bili ste član HOS-a, kako gledate na pozdrav ‘Za dom spremni’?

“Kao član HOS-a, ja sam nosio pozdrav ‘Za dom spremni’, on je bio dio amblema HOS-a. U tom trenutku me nije zanimalo kakvo obilježje nosim, nego da branim Hrvatsku. Iz današnjeg kuta, mogao bih zaključiti da pravila koja su vrijedila u ratu, ne vrijede u miru. Ne možemo cijeli život proživljavati rat. Bila su takva vremena, rat je završio, postratno stanje i sada mislim da bi taj pozdrav trebalo arhivirati. Ja ga više ne koristim, pozivam druge da koriste druge pozdrave. U hrvatskom jeziku ima vrlo lijepih pozdrava koji ne stvaraju društvene podjele.”

Za kraj je zaključio da u Živom zidu nema apsolutno nikakvih podjela i da su priče o podjelama i svađama – podvale.

Facebook Komentari